Mekansal veri tabanı tasarımı ve uygulaması: Arkeoloji
Spatial database design and application: Archeology
- Tez No: 154444
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FATMAGÜL BATUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Arkeoloji, CBS, Envanter, Arkeoloji Envanteri, Kültür Envanteri, İnternet, İnternet ortamında harita sunumu. vııı, Archeology, GIS, Inventory, Archeological Inventory, Cultural Inventory, Internet, Map Serving from the Internet. IX
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Bilgisayar teknolojisindeki gelişmeler, her alanda olduğu gibi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliğinde ve Arkeolojide de yeni projelere imkan vermektedir. Kağıt haritalar ve sözel veriler yerine; bir arada çalışan, sorgulama ve analizler yapılıp sonuçlara ulaşılabilen sistemler araştırmaları kolaylaştırmakta, maliyeti ve süreyi düşürmektedir. Bu tez çalışmasında Türkiye' deki arkeolojik alanlara yönelik mekansal veritabanı tasarlanması amaçlanmıştır. Çalışmada seçilen pilot bölgeye ait çeşitli haritalar ve diğer veriler ile CBS ortamında veri tabanı oluşturulmuş, veriler İnternet ortamında sunulmuştur. Çalışma 7 ana bölümden oluşmaktadır: İlk bölümde Türkiye Arkeoloji envanterine neden ihtiyaç duyulduğu ve çalışmanın amacı belirlenmiştir. İkinci bölümde CBS' nin tanım ve kavramları açıklanmış, bileşenleri, fonksiyonları, veri yapıları, veri toplama yöntemleri, standartları, sorgulama ve analizleri ile Internet ortamından harita sunumu açıklanmıştır. Üçüncü bölümde arkeoloji ile ilgili tanım ve kavramlara değinilmiş, Türkiye' deki arkeolojik disiplinler incelenmiştir. Türkiye'deki Arkeolojik projeler ile dünyadaki envanter çalışmalarına değinilmiş, arkeolojik çağlar, tahribat türleri irdelenmiştir. Yürürlükteki kanunlar taranmış, konu ile ilgili olanlar belirtilmiştir. Dördüncü bölümde arkeolojideki CBS uygulamaları incelenmiştir. Beşinci bölümde arkeolojiye yönelik mekansal veritabanı tasarımı yapılmış katman tasarımı, veri toplama, veri işleme iş adımları gerçekleştirilmiş ve pilot bölge olarak seçilen Burdur ilinde analiz ve sorgulamaya imkan veren uygulama yapılmış, İnternet ortamında sunulmuştur. Altıncı bölümde irdeleme ve değerlendirmeler yapılmış, ortaya çıkan sorunlar belirtilmiştir. Yedinci bölümde yapılan uygulamaya dayanarak ortaya çıkan sonuçlar ve önerilere yer verilmiştir. Sonuç olarak Türkiye'de arkeoloji envanterinin yapılması gerektiği irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The improvement in computer technology gives us opportunity to fulfill many kinds of new projects in the sciences of Geodesy and Photogrammetry Engineering and Archeology. Instead of map sheets and hardcopy non-graphic data; systems formed with working to graphic and non-graphic data together support query and analysis, decrease cost and time. Intended to design spatial database for Turkish Archeological areas in this thesis. Designed and served a database on GIS platform with various maps and data relating to the project area. Study consist of seven sections: Stated the project purpose and needs of Turkish Archeological Inventory in the first section. Explained definition, concept, component, function, data structure, data collection methods, standards of GIS, query and analysis, map serving from the Internet in the second section. Explained Archeological definition, concepts and examined Archeological disciplines. Mentioned Archeological Projects in Turkey and Inventory Studies in the world, examined Archeological age, destruction type and stated current law relating to the object in the third section. Examined GIS implementation projects in Archeology in fourth section. Designed Archeological spatial database, layers, fulfilled data collection and data process operations, implementation for analysis and query of project area, Burdur city, served it from the Internet in the fifth section. In the sixth section examined and evaluated the project and stated problems occur. In the seventh section; stated conclusion and suggestions according to the implementation. As a result Turkish Archeological Inventory should be done using GIS facilities.