Nissan (benzinli) motorunda optimum yağ değişim sürecinin araştırılması
Investigation of optimum oil drain period in Nissan (gasoline) engine
- Tez No: 154443
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KALELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yağlama rejimleri, içten yanmalı motorlarda yağlama, motor yağlan, yağ katıklan, yağ analizi, yağ eskimesi, yağ değişim periyodu. vııı, Lubrication regimes, lubrication of internal combustion engines, engine oils, oil additives, oil analysis, oil aeriation, oil drain period. IX
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET îçten yanmalı motorlarda yağlama ve yağ değişim aralıkları ekonomik olarak büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada yağlama süreci ve içten yanmalı motorlardaki yağlama sistemleri, aşınma süreçleriyle birlikte incelenmiştir. Motor yağlan ve yapıları araştırılmış ve bu konudaki gelişmeler ortaya konarak ticari motor yağ sınıflandırmaları incelenmiştir. Motor yağlarını ve yağlamayı etkileyen bileşenler baz yağlar ve yağ katkılarıdır. Bunların yapılan ve yağlamadaki işlevleri ortaya konarak motor yağının eskiyip bozulmasına etkileri açıklanmıştır. Motor yağlarının analizi için uygulanan standart yağ analiz yöntemleri incelenmiştir. Yağ eskimesinin incelenmesi ve optimum yağ değişim periyodunun belirlenmesi deneysel olarak araştırılmıştır. Bunun için 2 litre hacimli benzinli bir motorda SAE 10W40 sınıfı yan sentetik bir motor yağı belirli bir süre kullanılmıştır. Yağdan alınan numunelere uygulanan testler sonucunda yağdaki demir aşınma elementi konsantrasyonuna göre yağ değişim aralığı 16000 km olarak bulunmuştur. Maliyet analizi sonucunda motor tamir ve yağ değişim masraflarının optimum noktası olarak bulunan bu aralığın viskozite, yağda erimeyenler, toplam asit ve baz sayıları gibi diğer test sonuçlarına da uyum sağladığı görülmüştür. Aynca yapılan çalışmanın ve alman sonuçların literatürle karşılaştırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Lubrication and engine oil drain period of internal combustion engines have a big importance in economic point of view. Lubrication and lubrication systems of internal combustion engines are examined with wear processes in this work. Engine oils and their production are investigated. Developments in this area and engine oil spesifications are examined. The components that effect engine oils and lubrication are base oils and oil additives. The basics and functions of these on lubrication are shown and effects of these on engine oil aeriation are explained. The standart oil analysis methods are examined. The inspection of oil ageing and determination öf optimum oil drain period are investigated experimentally. A SAE 10W40 grade semi-synthetic engine oil is used for a period in a 2 liter gasoline engine for experiment. The oil drain period found as 16000 km's according to the iron wear analysis results of oil samples. This period is the optimum point of engine repair and oil drain costs and also this is correlated to the other oil analysis results such as viscosity, insolubles, total acid and base number. This work and it's results are also compared with the literature.