Balistik koruma amacıyla kullanılan malzemeler ve bu malzemelerin balistik deformasyonuna etki eden faktörler
Ballistic protection materials and factors affecting the ballistic deformation of these materials
- Tez No: 154452
- Danışmanlar: PROF.DR. AYŞEGÜL AKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: balistik limit, kompozit, lif, seramik
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET Silah teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak balistik koruma amacıyla kullanılan yeni malzemeler geliştirilmiştir. Bu amaçla kullanılan malzemelerin özelliklerini, malzeme türüne bağlı olarak değişik çarpma koşullarında gösterdikleri deformasyonlan ve hangi tehdit türüne karşı kullamlmalan gerektiğini bilmek, zırh sisternlerinin tasarımı açısından hayati öneme sahiptir. Günümüzde balistik koruma amacıyla kullanılan malzemeleri metalik malzemeler, polimerik malzemeler ve seramik malzemeler olarak sınıflandırmak mümkündür. Bu çalışmada balistik koruma amacıyla kullanılan malzemelerin özellikleri, kullanım yerleri ve balistik çarpma sonucu gösterdikleri deformasyon davranışları incelenmiştir. Bu deformasyon davranışları, zırh sistemini oluşturan malzeme veya malzemelerin özelliklerine olduğu kadar çarpan mermi malzemesi, hızı ve geometrisine de bağlıdır. Deneysel çalışmada ise sarkaç şeklindeki bir kütle ile hedef plakalarına düşük hızlı vuruşlar gerçekleştirimiş ve elde edilen sonuçlar dünya standartları ile karşüaştırılmışlardır.
Özet (Çeviri)
XI ABSTRACT New materials for ballistic protection applications have been introduced correspondent to the advances in weapon technology. It is vital for design of armour systems to know; the properties of these materials, the change in deformations under different impact conditions according to material types and which material should be used against specific threat types. The materials currently used for ballistic protection applications can be classified as metallic materials, polymeric materials and ceramic materials. This work presents the properties of materials used for ballistic protection, their applications and deformation behaviour under ballistic impact conditions. These deformation behaviours depend on the properties of the material or materials making up the armour systems as well as the material, speed and geometry of the impacting projectile. In the experimental study, low speed impacts on target plates were conducted using a pendulum like mass and the results were compared to the standart ballistic level. Keywords; ballistic limit, composite, fiber, ceramic