7075 alüminyum alaşımında retrogresyon ve yeniden yaşlandırma ısıl işlemi sonucu mekanik özelliklerin incelenmesi
The inspection of mechanical characteristics as a result of retrogression and reaging heat treatment on 7075 aluminum alloy
- Tez No: 154451
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL AKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: 7075 Al alaşımı, RRA, mekanik özellikler. xı, 7075 Aluminum alloy, RRA, mechanical specifications. xn
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET 1970'lerdeki petrol krizinden sonra uçak-uzay uygulamalarında hafiflik önem kazanmıştır. Bu aşamada Al alaşımları, uçak üreticilerinin ilgisini eskiden olduğundan daha çok çekmeye başlamıştır. Yüksek dayanımlı 7000 serisi alüminyum alaşımları son 35 yıldır bilimsel ve endüstriyel uygulamaların odak noktası durumundadır. Yüksek dayanımı ve buna karşılık düşük yoğunluğu nedeniyle havacılık endüstrisinde yaygın olarak kullanılan 7075 Alüminyum alaşımına dayanım ve gerilmeli korozyon direnci özellikleri balonundan bir optimizasyon sağlayacak ısıl işlemin bulunması araştırmacıların dikkatini çeken bir konu olmuştur. 1974 yılında, araştırmacı Cina tararından 7000 serisi alüminyum alaşımlarında T73 aşırı yaşlandırma durumundaki yüksek gerilmeli korozyon dayanıklılığıyla birlikte T6 yapay yaşlandırmadaki en yüksek dayanımı birlikte sunan bir ısıl işlem, 'Retrogresyon ardından Yeniden Yaşlandırma' geliştirilmiştir. Bu ısıl işlem malzemeye yapay yaşlandırma durumunda uygulanmakta olup, esasen malzemenin kısa süreli olarak kısmen çözündürülmesi ve ardından orijinal yaşlandırma koşullarında yeniden yaşlandırılmasından oluşur. Bu çalışmada, 7072 Alclad 7075 Alüminyum alaşımı üzerinde ilk etapta RYY ısıl işlemleri uygulanmıştır, ikinci etapta ise çekme dayanımı ve sertlik ölçme deneyleri tatbik edilerek, uygulanan ısıl işlemin etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT After the petroleum crisis in the 1970's, lightness of materials became very important in airplane-space applications. At this stage, Al alloys started to attract the interest of the manufacturers more man as it has been in the past. Highly durable 7000 series aluminum alloys are the center point of scientific and industrial applications. Determination of the tempering process which will provide the 7075 aluminum alloy, which is used widespreadly in air industry because of its high strength and correspondingly low density, an optimization over strength and stress corrosion resistance characteristics became an issue that attracted the interest of the scientists. In 1974, a tempering process named“Retrogression and Reaging”, which offers high stress corrosion strength under overaging conditions with high strength under artificial aging together in 7000 series aluminum alloys, was developed by Cina. This tempering process is applied to the material in artificial aging situation and in fact, occurs in the short term partial resolving and sequently the reaging of the material under original aging conditions. In this study, at first retrogression and reaging tempering processes were applied on 7072 Alclad 7075 Aluminum alloy. Secondly, tensile strength experiments and hardness experiments are applied and the effect of the tempering process is observed.