Endüstriyel atıkların inşaat sektöründe değerlendirilmesi
Utilization of industrial in building sector
  1. Tez No: 154476
  2. Yazar: ÖZLEM ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SABRİYE PİŞKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: endüstriyel atık, uçucu kül, silis dumanı, çimento xı, Industrial wastes, fly ash, silica fume, cement xn
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
ÖZET Dünyadaki nüfus artışı, yaşam standartlarının yükselmesi, ülkelerin ekonomik büyümeleri, sanayileşme ve kentleşme, enerji gereksinimini hızlı bir şekilde artırmıştır. Artan enerji ihtiyacı yüzünden doğal kaynaklar hızla tükenmekte ve çevresel kirlilik artmaktadır. Bu nedenlerin sonucu olarak ciddi ekolojik, ekonomik ve teknik sorunlar da beraberinde gelmektedir. Bu sorunlara çözüm ve alternatif enerji kaynaklarının araştırılması tüm dünyada ivme kazanmıştır. Bu anlamda endüstriyel atıkların değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Böylece hem çevre kirliliği önlenmiş hem de hammadde ve enerji tasarrufu sağlanmış olunmaktadır. Endüstriyel atık olan uçucu kül ve silis dumanının inşaat sektörü açısından değerlendirilebilir olduğu konusunda pek çok araştırma mevcuttur. Bu çalışmada endüstriyel atık olarak; ülkemizdeki Çatalağzı, Seyitömer, Çayırhan, Tunçbilek, Soma termik santrallerinden getirtilen uçucu küller ile Antalya ferrokrom tesislerinden getirtilen silis dumanı ve Bergama yöresindeki Normady firmasının altın saflaştıran tesisinden çıkan atık çamur kullanılmıştır. Uçucu küllerin tümü her ay olmak üzere 12 ay boyunca getirtilmiş ve kendi aralarında ilk altı ay ve son altı ay olarak harmanlanmıştır. Numunelerin geniş bir zaman diliminde toplanmasıyla özelliklerinin daha iyi yansıtılacağı düşünülmüştür. Kullanılan bütün malzemelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri tespit edilmiştir. Malzeme karakteristiğini en iyi şekilde ortaya koyabilmek ve bu konudaki çalışmalara yenilik sunabilmek amacıyla bütün atıkların tane boyutu dağılımları Mastersizer-X lazer tekniği ile tespit edilmiştir. Böylece bu çalışmada ülkemizdeki beş termik santralin uçucu külleri ile silis dumanı ve atık çamurunda tane boyutu dağılımları çok detaylı bir şekilde sunulmuştur. Ayrıca bütün atıkların SEM görüntüleri normal ve detaylı olarak verilmiştir. Kullanılan uçucu küller ve silis dumanı %15, %25, %35 oranında, atık çamur ise %5, %10 ve %15 oranında PÇ 42.5 'a katılmıştır. Atıkların bir arada kullanılması amacıyla silis dumanı ve atık çamur değişen oranlarda, Soma 6 uçucu külü, silis dumanı ve atık çamur değişik oranlarda Seyitömer uçucu külü, silis dumanı ve atık çamur değişik oranlarda çimentoya katılmıştır. Bütün çimento harç numuneleri için 450gr (çimento + katkı), 1350gr su, 225gr kum kullanılmıştır. Kür süreleri 2, 7, 28, 56 ve 90 gün olarak seçilmiştir. Sertleşmiş çimento harç numuneleri üzerinde basınç dayanımı deneyleri yapılmış ve priz süreleri ölçülmüştür. Ölçülen basınç dayanımı değerlerinin zamana karşı grafikleri CurveExpert 1.3 programı ile çizilmiştir. Programın sayesinde grafiklerin en uygun olduğu modeler tespit edilmiştir. Numunelere ait bütün modeler ve detayları program çıktısı olarak verilmiş, programın grafiklere gore hesapladığı basınç dayanımı değerleride sunulmuştur. Ayrıca ölçülmemiş olan 180 ile 360. gün basınç dayanımı değerleri de programa hesaplatılarak sonuçlar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Increase in the population, enhancement in life standards, countries' economical growth, industrialization and urbanization rapidly increases the need for energy. Due to the increasing necessity to the energy, natural resources are running out and enviromental pollution is increasing. Because of these reasons, serious ecological, economical and technical problems occur. Solution to these problems and investigation of alternative energy sources is an outcoming process in the world. Therfore, recycling of industrial wastes is gaining importance.By means of this, both hindering of enviromental pollution and saving of raw material and energy is obtained. There are a lot of researches that is being done on the re process of fly ash and silica fume which are industrial wastes in the construction sector. İn this study, as an industrial waste; fly ash brought from Çatalağzı, Seyitömer, Çayırhan, Tunçbilek, Soma thermic centrals, silica fume obtained from Antalya ferro-chrome facility and waste mud extracted from Normady firm which refines gold in Bergama district is used. All fly ash samples are brought every month for a year which first six month and second six month samples are mixed up together. The reason for this big peried is that it is thought the samples can reflect their properties better. All physical and chemical properties of these materials are determined. To reflect material characteristics better and to present reform into such studies, the particle size distributionof all wastes are determined by Masterseizer-X laser technique. By the help of this, in this study particlesize distribution of five thermic centrals' fly ashes and silica fumes in our countryt are presented in detail. Moreover, normal and detailed SEM pictures of all wastes are given.Used fly ash and silica fume is in 15%, 25%, 35% and waste mud is in 5%, 10%, 15% is added in PC 42,5. To use wastes together silica fume and waste mud in varying percentages (Soma 6 and Seyitömer fly ash, silica fume & waste mud in varying percentages) is addedin cement. For all cement mortar samples, 450 gr (cement+additive), 1350 gr water and 225 gr sand is used. Curing timesare chosen as 2, 7, 28, 56 and 90 day. Strength tests are realised on the hardened cement mortar samples and setting times are measured. The graphics of measured compression strength values with respect to time is drawn by computer program CurveExpert 1.3. By the help of this program, suitable models for these graphics are determined. All models and their details related with the samples are printed and the compression strength values which the program calculates with considering models are presented. Furthermore, unmeasured 180th and 360th day compression strength values are computed by the program.