PID ve değişken kazançlı PID kontrol algoritmalarıyla bilgisayar tabanlı pH kontrolü
Computer-based pH control with PID and gain scheduling PID control algothytms
- Tez No: 154475
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MESUT AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: pH kontrolü, doğrusal olmayan kontrol, kazanç seçmeli kontrol, sayısal kontrol, bilgisayar tabanlı kontrol, pH control, nonlinear control, gain scheduling control, digital control, computer - based control
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
vıu ÖZET Kimyasal proses endüstrilerinin genelinde pH kontrolü hayati önem taşımaktadır. Özellikle doğrusallıktan sapma eğilimi gösteren pH'm kontrolünde, alışılagelmiş proses kontrol algoritmalarının sağladığı başarım yeterli görülmemektedir. Bu amaçla yaygın olarak bilinen yöntemlerin daha ötesinde performans gösteren çeşitli yeni kontrol yöntemleri geliştirilmektedir. Bu çalışmada, bu yaklaşımlardan biri olan“kazanç seçmeli PID kontrol”yöntemi, alışılagelmiş kontrol yöntemleri olan P, PI ve PID yöntemleriyle kıyaslanmıştır. Bunun için gerekli bilgisayar programlan yazılmış, elde edilen deney sonuçları grafikler halinde değerlendirmeye sunulmuştur. Deneylerde oda koşullarındaki 0,003 M fosfat asidi ve 0,0047 M sodyum hidroksit çözeltilerinin, 2 litre hacmindeki gerikarışmalı reaktörde biraraya getirilmesi suretiyle, pH'ın 5 ile 8 arasındaki değerlerinde sayısal kontrol yapılmıştır. Kontrol için gerekli program Borland C++ ile hazırlanmış ve kullanılmış, aynı işlevi görecek ticari amaçlara uygun bir program da Visual Basic dilinde yazılarak denenmiştir. P, PI ve PID kontrol verileri mukayese edildiğinde beklenilen sonuçlara ulaşılmış, kazanç seçmeli PID kontrolün başarımının da bu geleneksel yöntemlerle ulaşılan başarımlardan daha iyi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
IX ABSTRACT pH control is vitally important in most of the chemical process industries. Performances of conventional control algorithms are not satisfactory for especially nonlinear processes like pH neutralization processes. Therefore, novel control approaches with higher performance are being developed instead of conventional methods. In this study,“gain scheduling PID control”among these novel approaches has been applied, and compared with P, PI and PID control results. Necessary computer codes have been written with Borland C++ program, and the experimental results have been discussed. 0.003 M phosphoric acid and 0.0047 M sodium hydroxyde solutions at standard conditions have been mixed in a 2 L backmixing glass reactor for digital control experiments between pH 5 and 8. Also a Visual Basic program with the same aim of the C++ control program has been coded and tested. Expected P, PI and PID control performances have been obtained, and gain scheduling PID performance was higher than the others.