Yığma yapıların depreme karşı dayanımları Beyoğlu postane hizmet binası ve Beyoğlu han binası
The earthquake resistance of masonry structures Beyoglu main post office and Beyoglu han buildings
  1. Tez No: 154481
  2. Yazar: AHMET GÖKHAN KANCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖRÜN ARUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, temeller, duvarlar, döşemeler, taşıyıcı sistemdeki sorunlar, Earthquake, founditions, walls, floors, problems on the main parts. VII
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Yer kabuğunun derin katmanlarının kırılıp yer değiştirmesi sonucu oluşan şiddetli sarsıntılara deprem denir. Yığma binalarda senelere dayanan yaşlanma ve bu zaman zarfında yaşanan doğal felaketler, tespit edilebilir hasarlar oluşturmuştur. Günümüzde de bir kısmı kullanılan bu yapıların yeni bir deprem karşısındaki davranışı bilinmemektedir. Çalışma kapsamında, yığma yapılarda taşıyıcı sistemin ana öğesini oluşturan duvarlar, onların oturduğu temeller, ve döşemelerdeki yıpranmaların sebepleri araştırılmıştır. Bu araştırma sırasında, örnek iki bina Beyoğlu Postane Hizmet Binası ve Beyoğlu Han binası üzerinde incelemeler yapılmıştır. Yığma binalarda can ve mal kayıplarının yaşanmaması ve kültürel dokunun bozulmaması açısından gerekli önlemlerin alınmasını zorunlu kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Earthquake is the movement of the earth piece by the breake in the deep segment of the world. You may see the effect of the naturel disasters like earthquake and the effect of the years on the build of stone houses. For the time being it is impossible to know what will be the effect of a new earthquake on the buildings which are partly used.. As we know that the walls are the main parths of the structure. It is necessery and importand to know the reasons of the splits on the main parts which are the founditions, the walls and the floors. In this study we analized Beyoğlu Main Postoffice and Beyoğlu Han buildings. According to this reason we should find the solution against big looses of human lifes, culturel texture and envirement.