Hareketli çatılar
Retractable roofs
  1. Tez No: 154480
  2. Yazar: ÖZGÜR ÖZGE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÖRÜN ARUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Hareketli çatılar, genişleyebilen strüktürler, spor yapılan, geniş açıklık, membran. xu, Retractable roofs, expandable structures, sport buildings, wide span, membrane. Xlll
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET Son yıllarda spor yapılarının üstünün örtülmesinde sabit strüktürler kadar hareketli çatılar da kullanılmaktadır, ilk başlarda bir lüks gibi görünen hareketli çatılar yıllar geçtikçe olumlu yanlarının artması sonucunda bir gereksinim haline gelmiştir. Bir yapıda hareketli çatı kullanımına karar verebilmek ve tasarımı doğru bir biçimde yapabilmek için bu konu hakkındaki kaynaklar taranmalı ve gerekli değerlendirmeler yapılmalıdır. Yeni ve gelişmekte olan bir sistem olması nedeniyle hareketli çatıların tasarımına yönelik çok sayıda kaynak bulunmamaktadır. Bu tez, hareketli çatıların tasarımı konusunda bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Tezin bilinci bölümünde kısaca hareketli çatıların tanımı yapılmış ve tarihçesi anlatılmıştır, ikinci bölümde ise yapım sistemlerine göre sınıflandırma yapılmıştır. Tezin üçüncü bölümünde, yapım sistemine göre tasarım faktörleri belirtilmiştir. Dördüncü bölümde ise hareketli çatı örnekleri sunulmuştur. Bütün bu çalışmalardan sonra hareketli çatıların şu andaki durumu, tasarım sorunları ve gelecekteki yönelimler hakkında sonuçlar çıkarılmış ve bazı önerilerde bulunulmuştur. Ayrıca, Ali Sami Yen Stadyumu üzerine yapılan bir hareketli çatı çalışması ile uygulamaya yönelik bir proje önerisi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In recent years, as well as fixed structures, retractable structures have been used as a roof system for sports buildings. Retractable roofs, which are defined as a luxury in the beginning, have became a necessity in recent years because of their increasing advantages. It is necessary to investigate and evaluate all documents related to retractable roofs in order to design and use them in a right way. Retractable roofs is a new and developing subject, so there are few documents about this topic. This thesis is prepared to inform about the design of retractable roof structures. In the first part of the thesis, retractable roofs are briefly described, hi the second part they are classified by means of their structural system, hi the third part design criterias are stated according to structural systems. In the last part some examples of actual retractable roofs are given. After all this study the state of the art, design problems and future directions of retractable roof structures are analyzed and some proposals are given. In the end a retractable roof project in Ali Sami Yen Stadium is studided.