Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde Türkiye'de kağıt sektörü için çevre standartları ve atık kağıt geri kazanımı
Environmental standards for paper and pulp industry and waste paper recovery in Turkey in accordance with European Union
  1. Tez No: 154512
  2. Yazar: NEŞE SOYER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği çevre direktifleri, çevre standartları, kağıt sektörü, atık kağıt, geri kazanım, European Union environmental directives, environmental standards, paper and pulp industry sector, waste paper, recovery
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
VI ÖZET Bu çalışmada, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne uyumu sürecinde kağıt sektörü için getirilen çevre standartları ve atık kağıt geri kazanımı incelenmiştir. Bu amaçla çalışma sunulurken öncelikle AB'ye aday olan ülkemizdeki kağıt sektörü detaylı olarak araştırılmış, AB ile karşılaştırılmış ve kağıt sektörünü ilgilendiren Avrupa Birliği çevre direktifleri incelenerek Türkiye'deki son durum ortaya koyulmuştur. Atık kağıtın ülkemizdeki durumunu göstermek amacıyla Ankaş Kağıt Firması uygulama örneği olarak seçilmiştir. AB' de komite kararlarına göre kağıt sektörünü kısıtlayabilecek üç husus vardır. Bunlar; enerjinin ve doğal kaynakların verimli kullanılması ve tasarrufu, eco-label alacak ürünlerin üretildikleri proseslerin belirli çevre kalite standartlarını sağlaması ve atık kağıt geri kazanımıdır. Bu amaçlardan hareketle, Türkiye'nin gerek AB'ye giriş sürecinde çevre konusunda istenen şartlan yerine getirmesi, gerekse hammadde maliyetlerinin yüksek ve hammaddenin sınırlı oluşu göz önüne alınırsa, ülkemizin kağıt sektöründe yenilemelere gitmesinin bir zorunluluk olduğu sonuçlan çıkanlmış ve değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT This study deals with the environmental standards set for the paper sector in Turkey's process of harmonization with the European Union, and with wastepaper recycling in Turkey. For that purpose, first the details of the paper sector in Turkey as a candidate for the EU are provided. Then the sector is compared to that of the EU, and by examining the directives concerning the paper sector, the latest situation in Turkey is presented. To demonstrate the situation of wastepaper in Turkey, the Ankas Paper Company is selected as the application example. There are three points that could restrict the paper sector pursuant to the committee resolutions in the EU. These are efficient use and saving of energy and natural resources; the requirement that the processes, in which the products to receive eco-label would be produced or manufactured, meet specific environmental standards; and wastepaper recycling. Based on these goals, it has been concluded that, in order for Turkey to meet the required environmental conditions set in its process of entry into the European Union, and taking into consideration the high costs and limited amounts of raw materials, it has been an absolute necessity that our country makes renovations in the paper sector, and evaluations have been made regarding the matter.