Katı atık depo sahalarının rehabilitasyonu
Rehabilitation of landfill
- Tez No: 154513
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Regular landfill, restoration, rehabilitation and maintenance of the irregular landfills, filling costs vi
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Düzensiz depolama sahalarının rehabilite edilmesinin temel amacı, bu sahalardaki prosesler sonucunda oluşan kirlilik nedeni ile ortaya çıkan insan ve çevre sağlığı risklerinin yok edilmesi veya en aza indirgenmesidir. Bunlara ek olarak rehabilitasyon çalışmaları ile değerli alanların kazanılarak başka amaçlar için yeniden kullanılmalarına olanak verecek şekilde düzenlenmesi gerçekleştirilebilir. Türkiye'de sayıları diğer gelişmiş ülkelere göre sınırlı olan bertaraf tesislerinin yapımının gündeme gelmesi, ülke genelinde yeni bir yatırım alanın doğmasına yol açmış ve yerel yönetimler dış borç kullanarak bu tesislerin yapımlarına başlamışlardır. En yaygın kullanılan yöntem düzenli depolamadır. Düzenli depolama uygun arazi bulunduğunda en ekonomik yöntemdir ve kullanılan arazi ileride başka amaçlar için kullanılabilir. Katı atık düzenli depo sahalarında atıkların anaerobik ayrışma sonucu oluşan depo gazları metan, karbondioksit ve eser miktarda uçucu organik bileşiklerden oluşmaktadır. Depo gazı içinde bulunan organik bileşiklerin insan ve çevre sağlığına olumsuz etkisi ve yüksek enerji kapasitesine sahip metan bulunması bu gazların kontrolü gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Atıkların rehabilite edilmesi teknik ve mali konuların yanında mali, çevresel bilinç ve sosyo ekonomik konuları da içine almaktadır. Atık içinde oluşan, zehirli ve toksik bileşenleri (çöp suyu) uygun drenaj ile toplanmalı, alt zemin tabakalarına yayılması kontrol edilmeli ve yer altı suyuna sızarak kirletmesi engellenmeli ve toplanan bu sıvıların arıtıldıktan sonra uzaklaşması sağlanmalıdır. Çöplüklerin altında izolasyon tabakalarının bulunmayışı sızıntı sularının yer altı suyu ve toprağı kirletmesine sebep olacaktır. Yapılacak rehabilitasyon işlemlerinde depo gazı ve sızıntı suyu kontrolü yanında sahanın kapatıldıktan sonraki kullanımlarıda planlamalıdır. Bu tez çalışmasında katı atıklar ve atık bertaraf yöntemleri hakkında genel bilgiler verilmiş, depolama alanlarının çevresel durumları, düzensiz çöp depolarının yarattığı çevresel problemlerden bahsedilip, Dünya' daki katı atık bertaraf yöntemleri ve bu yöntemlerin maliyetleri konularına değinilip, düzensiz depo sahalarının kapatılması, ıslah ve rehabilitasyon işlemlerinin yapılmasında hangi proseslerin kullanılacağı, kapatma ıslah ve rehabilitasyon çalışmaları için gerekli plan ve mühendislik işlemleri ve Dünya' dan ve Türkiye'den rehabilitasyon örnekleri verilmiştir. Anahtar Kelimeler : Düzenli depolama, düzensiz depoların ıslah, rehabilitasyon ve bakımı, depolama maliyetleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The primary purpose of rehabilitating the uncontrolled landfills is to eliminate or minimize the human and environmental health risks caused by the processes in these sites. Besides, the rehabilitation works can be realized so that valuable land is recovered and used for other purposes. As construction of the disposal facilities, which are much less in Turkey when compared to other developed countries, are in the agenda of the country, a new field of investment has emerged and municipalities started construction of such plants using foreign loans. The most common method is sanitary landfill. Sanitary landfills are the most cost efficient method where suitable land is available and the land may also serve for other purposes. Landfill gases, contain, methane, carbon dioxide or trace amounts of volatile organic compounds. The negative impact of the organic compounds within the landfill gases on the environment and human health and existence of methane at high energy capacity necessitated the control of these gases. Besides technical and financial issues, rehabilitation of wastes also covers environmental consciousness and socio-economic issues. The poisonous and toxic components within the leachate should be collected by means of a suitable draining system while preventing its dispersing into the subsoil and polluting the ground water. The collected liquids should then be treated and removed. Lacking of insulation layers under the landfills may cause pollution of the ground water and soil. In the rehabilitation works to be performed, landfill gas, leachate water control as well as future use of the site should be taken into account. In this study, general information on solid wastes and waste disposal methods have been provided and the environmental conditions of the landfills and the environmental problems imposed by uncontrolled landfills were mentioned. In addition to these, disposal methods in Europe and the cost of such methods were also described and closure of the uncontrolled landfills, the processes to be employed in restoration and rehabilitation of the landfills, the necessary planning and engineering works for closure, restoration and rehabilitation, samples of rehabilitation from the other parts of the world and Turkey were presented.