Geri Dön

Mimaride kinetizm

Kinetic architecture

  1. Tez No: 154521
  2. Yazar: KONUR GÖNENÇ
  3. Danışmanlar: DR. TOGAN TONG
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kinetik mimarlık, portatif yapılar, sökülebilir, takılabilir, kendi kendine yerleşen yapılar, esnek, prefabrike, katlanan strüktürler xı, Kinetic architecture, portable buildings, demountable, retractable, deployable structures, flexible, prefabricated, folding structures xn
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150

Özet

ÖZET İnsanoğlunun evrim süreci içerisinde mekan kavramı da zamanla gelişmiştir. Mağaralar ile başlayan kapalı mekan kavramı daha sonra gelişerek çadır, kulübe ve bina gibi mevcut çevre de yeteneklerini geliştirmesi sonucu yarattığı kapalı mekanlar olarak form değiştirmiştir. Yaşamak için gerekli doğal kaynakların farklı yerlerde bulunması ya da tükenmesi yüzünden yaşam alanlarımı/ı taşıma ihtiyacı doğmuştur. Bu yüzden yerleşik hayata geçmeden önceki topluluklar tüm yapılarım yanlarında taşıdıkları, söküp tekrar kurdukları için portatif hafif ve kolayca taşınabilecek ebatlarda yapı ve bileşenlerine ihtiyaç duydular. Yerleşik hayata geçtikten sonra çağlar boyu kültürel ve sosyal olarak gelişen toplumlar bu sefer de modern hayatın getirdiği hızlı değişimlere ayak uydurmak ve artan nüfus ile tükenmeye yüz tutan doğal kaynaklarım daha verimli kullanarak esnek ve sürdürülebilir bir dünya yaratmak için kinetik, esnek, ve portatif yapılara eskisinden daha çok ihtiyaç duymaktadırlar. Bu çalışmada; Kinetik Mimarinin tarih süreci içinde kültürel, fiziksel, endüstriyel ve teknolojik olarak nasıl geliştiği, inşaat endüstrisinin ulaştığı nokta ile yapı sistemlerinde ve malzeme teknolojisindeki gelişmelerden ve bunun mimari formları nasıl etkilediğini doğadan başlayarak, kinetik mimarlık anlayışı, portatif strüktürler, mimari dışı disiplinler, endüstriyel ve teknolojik gelişmeler, makine endüstrisi, yenilikçiler, çağdaş tasarım anlayışı ve kinetik mimarinin imajı incelenerek açıklanmaktadır. Bu gelişmeler sonucunda çağdaş mimari formların nasıl ortaya çıktığı ve yem strüktürel sistemlerin örnekleri yer almaktadır. Bilgisayarlar ve elektronik sistemler tarafından kontrol edilen mekanik sistemlerin kinetik yapılan nasıl hareket ettirdiği günümüzde yapılan modern çalışmalar incelenerek açıklanmaya çalışılmıştır. Artık insan tarafından söküp takılan sistemler yerine tamamen elektronik beyinler tarafından yönetilen akıllı kinetik sistemlerin önemini, dünyadaki örnekleri ve üniversitelerin yaptığı araştırmaları inceleyerek vurgulamak amaçlanmaktadır.

Özet (Çeviri)

ABSRACT In the process of human evolution, the place concept has developed by the time. The enclosed place concept has changed form as a result of developing its own skills, starting with caves into tent, hut and building in the existing environment. Because the natural sources which are insufficient or do exist in different places, the human beings have to move their habitates. The communities before the settled lifestyle need portable, light and easily movable sizes of structures and components, because they were carrying, dismantling and reassambling their all structures. After the settled lifestyle began, the communities, that have developed socially and culturally for ages, need kinetic, flexible and portable structures to create a flexible and a sustainable world more than ever by using the natural sources more efficiently which have become almost extinct, in order to adaptate the results of modern life; such as fast changes,increasing population. In this work, the development of kinetic architecture has been observed culturally, physically, industrially and technologically through its own historical progress. Starting from kinetics in nature human understanding of kinetic architecture, portable structures, non-architectural precedents, industrial and technological developments, mechathronics and robotics, innovators, contemporary design approach and the image of kinetic architecture have been examined to reveal how the architectural form has been influenced through this process. As a result of these developments, the genesis of new architectural forms and structures can be seen. The question of how mechanical systems which are controlled by computers and their electrical components actuate the kinetic structures, has been observed by examining contemporary precedents and solutions. It has been tried to explain that instead of manually dismantled, reassambled and deployed portable buildings, intelligent kinetic systems which are controlled by computers without any mistake become everyday more and more important in our contemporary, technological, changing world.

Benzer Tezler

  1. Mimaride güç ve iktidarın kullanımı

    L'Use de la force et du pouvoir en architecture

    HASAN CELAL ÇALIŞLAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1999

    MimarlıkYıldız Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HARUN BATIRBAYGİL

  2. Mimaride resim

    Başlık çevirisi yok

    ALPTEKİN YÜKSEL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1998

    Güzel SanatlarUludağ Üniversitesi

    Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. MERİH ERCAN

  3. Influence of nature on scandinavian design in modern era: Alvar aalto

    Modernizm sürecinde iskandinav tasarımında doğa etkisi: Alvar aalto

    CEM ALP CANER

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2013

    MimarlıkYaşar Üniversitesi

    İç Mimarlık Bölümü

    YRD. DOÇ. DR. ECEHAN ÖZMEHMET

  4. Akıllı binalarda kullanılan sistemlerin sürdürülebilirlik bağlamında irdelenmesi

    Assessment of systems used in intelligent buildings in the context of sustainability

    ÖZLEM GÜNEY KARADİŞOĞULLARI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2013

    İç Mimari ve DekorasyonHaliç Üniversitesi

    İç Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. FÜSUN SEÇER KARİPTAŞ

  5. Mimaride uyarlanabilirlik değerlendirme kriter setinin oluşturulması ve örnekler üzerinden okunması

    The development of an adaptability evaluation criteria set in architecture and examination through case studies

    HATİCE ÖZLER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    MimarlıkEskişehir Osmangazi Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. BAŞAK GÜÇYETER