İki boyutlu medyalarda ileri üç boyutlu anlatım ve mimarlık
Advanced three dimensional representation at two dimensional media and architecture
  1. Tez No: 154520
  2. Yazar: UFUK ERGUN
  3. Danışmanlar: DR. TOGAN TONG
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: görsel algı, mimari anlatım, üç boyutlu anlatım, sanal gerçeklik, VRML, VR panoramik görüntüler, stereogram, lenticular, hologram, visual perception, architectural representation, three dimensional expressions, virtual reality, VRML, VR panoramic images, stereogram, lenticular, hologram XI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Mimarlık insanlar arasındaki çizime dayalı bir iletişim şeklidir. Bu iletişimde ifade ne kadar kuvvetli olursa mimarın kafasındaki tasarım başka kişilerin zihninde o kadar berrak şekillenir. Algı kavramı bu aşamada ön plana çıkar. Tasarımlardaki görsel algı faktörü genelde iki boyutlu yani kavramsal anlatımlar olarak kullanılır. Görsel algı gerçek hayattakine yakınlığı derecesinde anlamlı olur. Gerçek hayatta üç boyutlu nesnelerle karşı karşıya olunduğundan derinlik bilgisini veren ve derinliği algılatan üç boyutlu anlatımlar daha anlaşılır olur. Mimarlıkta üç boyutlu anlatım öğesi olarak perspektif kullanılmaktadır. Bunun yanında diğer sektörlerde üç boyutlu anlatım yöntemi olarak değişik ifade şekilleri de mevcuttur. Bu anlatımlar reklam öğesi olarak mekan anlatımlarında da kullanılmaktadır. Bu araştırmada, bu anlatım teknikleri incelenerek mimari sunumlarda, tasarım sürecinde ve mimari eğitimde kullanım biçimleri irdelenmiştir. Bu tekniklerin mimariye uygulanabilirliği doğrultusunda çalışmalar yapılmıştır. Sonuç olarak da bu tekniklerin mimaride kullanım şekilleri yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Architecture is a communication way between people that is based on drawing. In this communication, the design in architect's mind could be clearly shaped on the other people's mind depending on the strength of the expression. The concept of perception appears in this step. The factor of visual perception in designs is usually used as two dimensional in other words as conceptual expressions. Visual perception is meaningful by the level of proximity to the real world. The three dimensional expressions which describe depth and show us the way of perceiving depth are easier to understand, because the real world is formed of three dimensional objects. Perspective is used as the component of three dimensional expressions in architecture. Furthermore in other sectors there are different types of statement as methods of three dimensional expressions. These expressions are used as commercial elements in displays of places. In this research, the use of these expression techniques in architectural representations, design process and architectural education will be scrutinized by examining them. The practicability of these techniques to architecture is studied. Finally usage forms of these techniques in architecture are interpreted.