Eşen çayı (Koca çay-Muğla)'nın fiziko-kimyasal özellikleri ile ephemeroptera (insecta) faunasının incelenmesi
Investigation of physico-chemical characteristics and ephemeroptera (insecta) fauna of Esen stream (Kaca atream-Muğla)
- Tez No: 154535
- Danışmanlar: PROF.DR. MURAT BARLAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ephemeroptera, Eşen Çay, Fauna, Su kalitesi, Muğla, Ephemeroptera, Esen Stream, Physico - chemical, Fauna, Mugla Page number: 133 Adviser : Prof. Dr. Murat BARLAS
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
EŞEN ÇAYI (KOCA ÇAY-MUĞLA)'NIN FÎZÎKO-KİMYASAL ÖZELLİKLERİ İLE EPHEMEROPTERA (INSECTA) FAUNASININ İNCELENMESİ (Yüksek Lisans Tezi) Alper TONGUÇ MUĞLA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2004 ÖZET Bu çalışmada, Eşen Çayı'nın Ephemeroptera faunası incelenerek, fiziko-kimyasal veriler ile arasındaki ilişki belirtilmeye çalışılmıştır. Haziran 2003-Temmuz 2004 tarihleri arasında Eşen Çay (=Koca Çay-Muğla) üzerinde seçilen 6 kalıcı ve 8 geçici olmak üzere toplam 14 örnekleme noktasında yapılmıştır. Çay'ın fiziko-kimyasal olarak değerlendirilmesinde 6 kalıcı örnekleme noktasından alman su örnekleri kullanılmıştır. Eşen Çay' m Ephemeroptera faunasının tespitinde 14 örnekleme noktasının tamamı kullanılmıştır. Seçilen 14 örnekleme noktasından Ephemeroptera takımına ait toplanan 4824 nimf örneğinin 5 familyaya ait 8 cins ve 19 taksona dahil olduğu tespit edilmiştir (Baetis rhodani (Pictet, 1843), Baetis alpinus (Pictet, 1843), Baetis digitatus Bengtsson, 1912, Baetis pavidus Grandi, 1949, Baetis vernüs Curtis, 1834, Baetis lutheri Müller, Liebenau, 1967, Baetis scambus Eaton,1870, Baetis muticus (Linnaeus, 1758), Baetis buceratus Eaton, 1870, Baetis fuscatus (Linneaus, 1761), Baetis tricolor Tshernova, 1928, Baetis sp., Centroptilum pennulatum Eaton, 1870, Ecdyonurus venosus (Fabricius, 1775), Epeorus alpicola (Eaton, 1871), Rhitrogena semicolorata (Curtis, 1834), Habrophlebia lauta Eaton, 1884, Caenis luctuosa (Burmeister, 1839) ve Ephemerella ignita (Poda, 1761)). Tespit edilen türlerin tamamı, Eşen Çay için yeni kayıttır. Teşhis edilen türlerin ayırıcı morfolojik özellikleri ile Türkiye'deki yayılışları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI INVESTIGATION OF PHYSICO - CHEMICAL CHARACTERISTICS AND EPHEMEROPTERA (INSECTA) FAUNA OF ESEN STREAM ( KOCA STREAM-MUGLA) (M. Sc Thesis) Alper TONGUÇ MUGLA UNIVERSITY INSTITUTE of SCIENCE and TECHNOLOGY 2004 ABSTRACT In this study, Ephemeroptera fauna of Esen Stream were determined and the relationship between Ephemeroptera fauna and physico - chemical characteristics of the stream were evaluated. A total of 14 samples were collected from 6 permanent and 8 temporary sites between June 2003 - July 2004. Physico - chemical characteristics of the stream were evaluated using the samples taken from 6 permanent sites. All 14 samples were used to determine Ephemeroptera fauna of Esen Stream. A total of 4824 nymphs belonging to 5 families, 8 genus and 19 taxa were collected (Baetis rhodani (Pictet, 1843), Baetis alpinus (Pictet, 1843), Baetis digitatus Bengtsson, 1912, Baetis pavidus Grandi, 1949, Baetis vernus Curtis, 1834, Baetis lutheri Müller, Liebenau, 1967, Baetis scambus Eaton, 1870, Baetis muticus (Linnaeus, 1758), Baetis buceratus Eaton, 1870, Baetis fuscatus (Linneaus, 1761), Baetis tricolor Tshernova, 1928, Baetis sp., Centroptilum pennulatum Eaton, 1870, Ecdyonurus venosus (Fabricius, 1775), Epeorus alpicola (Eaton, 1871), Rhitrogena semicolorata (Curtis, 1834), Habrophlebia lauta Eaton, 1884, Caenis luctuosa (Burmeister, 1839) and Ephemerella ignita (Poda, 1761)).Since all the taxa collected were first time records from Esen Stream, distinguish morphologic characteristics of the taxa and their distribution in Turkey were given.