Muğla kıyılarında (Dalaman-Sarıgerme) çözünmüş alifatık hidrokarbonların gaz kromatografisi ile analizi
Analysis of the resolved aliphatic hydrocarbons in Muğla coast (Dalaman-Sarıgerme) with gas chromatography
- Tez No: 154536
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: alifatik hidrokarbon, gaz kromatografisi, petrol hidrokarbonları, aliphatic hydrocarbons, gas chromatography, petroleum hydrocarbons Page number: 89 Adviser: Prof.Dr. Ahmet BALCI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
VI MUĞLA KIYILARINDA (DALAMAN -SARIGERME) ÇÖZÜNMÜŞ ALİFATİK HİDROKARBONLARIN GAZ KROMATOGRAFİSİ İLE TAYİNİ (Yüksek Lisans Tezi) Ali İmran VAİZOĞULLAR MUĞLA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2004 ÖZET Bu çalışmada izleme sürecinde ölçülen n-alkan konsantrasyonları Sarıgerme koyundaki hidrokarbon kirliliğinin boyutlarını gösterme amacına yönelik olarak incelenmiştir. Bu çalışmada Sarıgerme koyundan alınan deniz suyu örnekleri uygun ayırma metotları kullanılarak ayırmaları sağlanmış ve gaz kromatogtafisinde kalitatif ve kantitatif olarak analizleri yapılmıştır. Yapılan araştırma sonuçları Sarıgerme koyunda gözlenen n-alkanların daha çok biyojenik kökenli olduğu ve antropojenik kökenli hidrokarbonların pek bulunmadığını göstermiştir. Elde edilen n-alkan bulgularından LMW/HMW (Düşük Molekül Ağırlıklı n-alkanlar/ Yüksek Molekül Ağıhklı n-alkanlar), n-Cı6, CPI (Karbon Üstünlük Derecesi), RAH/UCM (Çözünmüş Alifatik Hidrokarbon /Çözünmeyen Kompleks Karışım) indisleri oluşturulmuş ve bu değerlerden hidrokarbonların kökenlerine ilişkin bilgiler elde edilmeye çalışılmıştır.Bölge turizm öncelikli bölge olması yanında, aynı zamanda kağıt endüstrisi tesislerini de barındırmakta ve deniz ortamına atık sularını atmaktadır. Elde edilen bulgulardan ortamda bulunan hidrokarbon kaynağının daha çok biyojenik kökenli olduğu ve kağıt endüstrisi atık sularının geniş bir alanda etkisini gösterdiği görülmüştür. Bu çalışmada elde edilen bulgular turizm faaliyetleri (Tekne turları, su sporları vs) ve kağıt endüstrisi atık sularından ekolojik dengeye zarar verebilecek hidrokarbon kirliliğinin olmadığım göstermiştir.
Özet (Çeviri)
VII ANALYSIS OF THE RESOLVED ALİPHATİC HYDROCARBONS IN MU?LA COAST (DALAMAN-SARIGERME) WITH GAS CHROMATOGRAPHY (M.Sc.Thesis) MU?LA UNIVERSITY INSTITUE of SCIENCE and TECHNOLOGY 2004 ABSTRACT In this study, n-alkanes concentrations that were measured during the observation process were investigated in order to determine the extent of hydrocarbon pollution. In this study, the seawater samples that were conducted from Sangerme inlet were seperated by using appropriate methods and analyzed in gas chromatography quantitatively and qualitatively. The results of the study showed that the n-alkanes were mainly biogenic origin and do not contain antropojenic hydrocarbons. LMW/HMW (Low Molecule Weight/High Molecule Weight) n-Ci6, CPI (Carbon Preference Index), UCM/RAH (Unresolved complex Mixtures/Resolved Aliphatic Hydrocarbons) indices were generated from the results of conducted n-Alkanes and these values were used to get information about the hydrocarbons origin. This region, besides being firstly a touristic area, includes paper industry foundatitons and ejects its waste water to the sea. In the findings it was seen that the hydrocarbons found in the medium has a biogenic source, and the waste water in the paper industry affect a large area. The findings of this study has shown that the waste water of paper industry and tourism activities do not have pollution of hydrocarbons endanger the ecological balance.