Tekstil sanayiinde su kullanımı ve atık su arıtımı DEBA örneği
Water consumption in textile industry and waste water treatment in DEBA
- Tez No: 154556
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜNGÖR ÜLKÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Su kullanımı, su kirliliği, tekstil sektörü, atıksu, atıksu arıtım yöntemleri, biyolojik arıtım, BOI5, Water consumption, water pollution, textile industry, waste water, waste water treatment methods, biological treatment of waste water, BOI5
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET Günümüzde su kullanımı ve buna bağlı olarak su kaynaklarının giderek azalması önlem alınmasını gerektiren önemli konuların başında yer almaktadır. Denizli'de giderek gelişmekte ve yaygınlaşmakta olan tekstil sektöründe kullanılan su miktarı ve açığa çıkan atıksuların arıtımı da büyük önem taşımaktadır. Bu yüksek lisans tez çalışmasında Denizli'nin en köklü ve büyük tekstil kuruluşlarından biri olan Denizli Basma ve Boyama Sanayii A.Ş (DEBA) de mevcut bulunan su devreleri ve halen çalışmakta olan atıksu arıtım tesisinde uygulanan fiziksel ve biyolojik arıtım değerleri incelenmiştir. Bu incelemeler sonucunda atıksu arıtım sisteminin arıtım verimi ve ekonomik çalışma durumu analizler ve hesaplamalarla belirlenmiştir. Şirin ÎGAN
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Increase of water consumptions and decrease of water resources in the world causes the most important shortage of water in use and many preventive measures must be taken to overcome this problem. The amount of water consumption and treatment of waste water in textile industry in Denizli carries a big importance in this field. In this study, the existing water cycles and physical and biological waste water treatment values which is now being applied in waste water treatment facility are examined in one of old and well known textile companies in Denizli,“Denizli Printing and Dyeing Industry Corporation”. Also, treatment yield of waste water treatment plant and economical operating conditions of this plant are determined by using analysis and calculations. Şirin İGAN