Motorlarda soğutma sistemleri ve uygulama örnekleri
  1. Tez No: 154569
  2. Yazar: VELİ UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KALELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Motorlarda soğutma sistemleri, hava soğutmalı motorlar, su soğutmalı motorlar, su pompası hesabı, radyatör hesabı, fan hesabı, soğutma sistemi elemanları, Engine cooling systems, air coolant motors, water coolant motors, water pump calculation, radiator calculation, fan calculation, cooling systems work
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET Bu çalışmada, motorlarda kullanılan soğutma sistemleri hakkında yayınlanan literatür çalışmaları incelenerek, konu hakkında genel bilgiler ile örnek motorlarda uygulanmaları ve Visual Basic bilgisayar programı yardımıyla hesaplanması konusu incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde motor soğutma sistemleri ile ilgili son yıllarda yayınlanmış makale ve deney sonuçları literatür çalışması olarak incelenmiştir. İlerleyen teknoloji ile soğutma sistemlerinde meydana gelen gelişmeler bir özet şeklinde sunulmuştur. Diğer kısımlar, yapılan araştırma ile ilgili mevcut olan klasik teorik bilgiler ile örnek motorlarda bilgisayar destekli hesap uygulanmalarını içermektedir. Bu bölümde soğutma sistemi tipleri, özellikleri, her birinin elemanları ve elemanların fonksiyonları ile konstrüktif yapıları, soğutma sistemi dizayn ve hesabı, sistemlerde ortaya çıkan arızalar ile soğutma sistemlerinin birbirlerine göre avantajları incelenmiştir. Örnek motor hesap uygulaması program çıktıları, tez içeriğine eklenmiştir. Araştırmanın sonuç bölümünde konu ile ilgili literatür çalışmalarından elde edilen bilgiler ile mevcut teorik bilgiler karşılaştırılarak sonuçlar irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, it has been researching the cooling system in engines as its necessarities and its spesificaitons details and it has been studied the comperative literations studies about the thesis topic, general technical informations with applications for some sample engines. The first division in this study, literation studies which are realize to recent has been investigated. The developments which is in cooling system with advanced technologies has been presented to study the articles related with this topic as summary. Other divisions has been including the excisting classical teoric informations with applications in sample engines related with this invetigation. Cooling systems types, properties, each components, component functions with construction buildings, cooling system computation and design, the faults occured from systems, and the advantages between each cooling systems. In this direction, the given theoric informations up to this stage, the informations which is applied to sample engines.lt has been expose easy to use, cooling sysyem productivity In the final division of investigation the excisting theoric informations results will be compared with the literatür studies results.