Tekstil sanayinde hav'lı boyama sularının filtre edilmesi
Filtration of piles in textile industry
  1. Tez No: 154570
  2. Yazar: ANDAÇ YAKUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kendini temizleyen otomatik su filtresi, filtrasyon, tekstil sanayi. ıx, Self cleaning automatic water filter, filtration, textile industry
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Temiz su üretimin her aşamasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Sistemde meydana gelecek herhangi bir kirlenme sistemin tıkanmasına, sürtünme kayıplarının artmasına ve dolayısıyla enerji kaybına neden olur. Bu yüzden filtrasyon kirli suyun sebep olduğu ekipmanların tıkanması, kirlilik ve tortu problemlerinin önlenmesinde basit ve ekonomik bir çözümdür. Bu çalışmada; önce tekstil sektörü hakkında genel bilgi verilip Türkiye'de tekstil sektörünün durumu ortaya konmuş, ardından tekstil işleme metodları genel olarak incelenmiştir. Daha sonra Fiziksel Arıtma hakkında bilgi verilip, fiziksel arıtma metodlaraıdan tekstil sanayi için gerekli olan Filtrasyon işlemi detaylarıyla aktarılmıştrr. Tekstil sanayindeki havlı sular için en uygun olan otomatik temizleme mekanizmasına sahip, birikintileri uzaklaştırmak için temiz suya ve ters yıkanmaya ihtiyacı olmayan ve temizleme işlemini gerçekleştirirken ana akışı bozmadan filtrelemeye devam eden su filtreleri detaylı olarak incelenmiştir. Bütün bu özellikler tekstil sanayi için çok gerekli olduğundan, tekstil sanayinde çıkan havlı suların ısısından yararlanmak için konulan plakalı eşanjör üzerinde havların birikip eşanjöre zarar vermesini önlemek amacıyla kullanılacak kendini temizleyen otomatik su filtresi tanıtılmıştır. Son aşamada ise üretimini Universal Mak. A.Ş'nin yaptığı, Lüleburgaz Ayka Tekstil' de boyama işleminden çıkan sıcak, havlı suyu filtre ederek, bu suyun ısısından yararlanmayı sağlayan kendini temizleyen otomatik su filtresi üzerinde incelemelerde bulunulmuştur. İncelemeler sonucunda kullanılan bu tür bir filtre sayesinde dışarıya atılacak olan havlı suyun ısısından yararlanarak işletmeye ekonomik bir kazanç sağladığı görülmüştür. Böylece Türkiye'de çoğu tekstil fabrikasında bulunmayan bu tür bir filtrenin kullanılması gerektiği, kullamldığmda önemli miktarda enerji tasarrufu sağlayarak gelişen pazarda işletmelerin rekabet gücünün artacağı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Clear water is the life force in manufacturing operations. Any contamination that occurs in the system can gum up a system, increase the friction losses and induce energy loss. Therefore, water filtration is one of the most effective way to solve equipment fouling and scaling problems caused by dirty water. In this work, first, textile industry in Turkey is observed and Pysical Purification is explained. After that Filtration for the textile industry is searched particularly and explained. The self cleaning automatic water filters; which, has self cleaning function, does not need clean water and backwashing for removing accumulation and while cleaning, which does not interrupt main flow has been searched particularly. Because all of these features are necessary for the textile industry, as a second step the self cleaning automatic water filter which filtrates piles in textile industry is going to be introduced. In the last step the self cleaning automatic water filter produced by Universal Makina, in Lüleburgaz Ayka Textile, which filtrates hot, pile water that is produced by dyeing process for gaining heat energy, is observed.