Pt-Rh-C kompozit elektrotta kullanılan platinin eldesi
Obtaining platinum particules for Pt-Rh-C composite electrodes
- Tez No: 154585
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SEYFETTİN ERTURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yakıt pili, elektrot, hekzakloroplatinat. vıı, Fuel cell, electrode, hexachloroplatinate. vin
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET Dünya genelinde artan tüketim ihtiyaçlarının iki büyük sebebi, nüfus artışı ve teknolojinin gelişimine bağlı olarak yenilikleri takip etmektir. Zamanla bugün kullandığımız enerji kaynakları yeterli olmayacaktır. Günümüzün enerji kaynaklarının çevresel açıdan olumsuz etkilerini de düşünürsek; temiz, verimli ve bol yeni enerji kaynaklarına ihtiyaç vardır. Hidrojen, doğada en çok bulunan madde olduğu ve enerji elde etmek için kullanıldığında fosil yakıtlarda olduğu gibi küresel ısınmayı hızlandırıcı kirleticileri ortama vermediği için gelecekte enerji elde etmek için kullanılması yüksek olasılıktadır. Ancak hidrojenin depolanması zor olduğundan, gerektiğinde güvenli şekilde kullanım olanağı veren yakıt hücreleri çok uygun bir teknolojidir. Bu çalışmada hekzakloroplatinat asidi, indirgen maddeler olarak hidrazin ve okzalik asit kullanılarak Pt'e indirgenmiştir. Elde edilen Pt taneciklerinin SEM görüntüleri alınmış, tanecik boyutu ve zeta potansiyelleri ölçülmüş; bu özelliklerin ilgili çöktürme işleminin toplam reaksiyon potansiyelinden etkilenip etkilenmediği incelenmiştir. Yakıt pillerinde en çok kullanılan elektrot malzemelerinden biri olan Pt'in laboratuvar şartlarındaki eldesi ve özellikleri, bilhassa Pt temelli kompozit elektrot eldesinde referans teşkil edecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The increase of population and the necessity of being in touch with the progress of tecnology are generally the two reasons of growing needs of consumption in the world. In the future, the current energy resources will be inadequate. There is a necessitiy of efficient, wide and clean energy source because of the negative enviromental effects of the valid ones.Hydrogen is a gas which has a huge place in the world. Also it is not a gas which speeds up the global warming when it is used to provide energy. Because of the mentioned reasons hydrogene is the most suitable material to produce energy for the future. However, storing hydrogen is very difficult. Because of this reason using fuel cells is more appropriate. In this study, hexachloroplatinate acid is reduced to Pt by hydrazine and oxalic acid. Zeta potential, partical size and SEM graphics of Pt are measured. Then, these parameters are examined for the effects of total potentials of reaction. Pt is the most favorite electrode material for fuel cells. The caracteristics and outcomes of Pt studies in the laboratory enviroment will be reference especially for Pt based composite electrode outcomes.