Çanakkale'de kamu eli ile üretilmiş toplu konutların mekansal, alansal ve boyutsal analizleri ve üretim sistemleri üzerine bir inceleme
An investigation on the residential, areal and dimensional analyses and production systems of the housing estates produced by the public in Çanakkale
- Tez No: 154586
- Danışmanlar: PROF. HAKKI ÖNEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çanakkale, toplu konut, toplu konut üretimi, kamu eli ile üretilen toplu konutlar, kamu eli ile üretilen toplu konutların analizleri. xı, Çanakkale, housing estate, housing estate production, housing estates produced by the public, the analyses of the housing estates produced by the public. xn
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 318
Özet
ÖZET Hızlı nüfus artışı, tarımdaki yapısal değişim, sosyal ve kültürel gelişmeler ve kırdan kente göç sonucu ortaya çıkan konut gereksinimi konut sektörüne ayrı bir önem kazandırmıştır. Türkiye' de II. Dünya Savaşı sonrası girilen hızlı kentleşme ve sanayileşme süreci tüm kentlerde konut gereksiniminin artmasına neden olmuştur. Konut gereksinimin karşılanması içinde 19. yüzyılın başlarında toplu yaşam önerileri getirilmiş ve günümüze kadar devam etmiştir. Toplu konut olarak adlandırılan bu yaşam önerisi günümüzde kamu eli ve özel sektörler tarafından üretilmektedir. Çanakkale'de kamu eli ile üretilen toplu konutları incelemek ve değerlendirmek bu çalışmanın amacıdır. Çanakkale'de kamu eli ile üretilmiş olan toplu konutlar, gözlemler ve anket çalışmaları doğrultusunda detaylı olarak incelenmiştir. Üretilen toplu konutların tasarım, üretim, kullanıcı gereksinimleri ve yönetmeliklere uygun olup olmadıkları, bu toplu konutlarda yaşayan kullanıcıların konutlarından memnun olup olmadıkları araştırılmış ve değerlendirmeler yapılmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda analizler oluşturulmuştur. Sonuç olarak Çanakkale'de kamu eli ile üretilen toplu konutlarda tasarım, üretim, uygulama ve kullanıcı gereksinimlerinin karşılanması yönünden bir çok eksikliklerin mevcut olduğu gözlenmiştir. Bu eksikliklerin nedenleri belirlenerek çözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Rapid population increase, constitutional changing in agriculture, social and cultural development and immigration from village to city are gained a particular importance to dwelling sector. In Turkey, rapid urbanization process that came into existence after the Second World War is caused to requirement of house in all cities. At the beginning of 19th century, for meeting the necessity of dwelling, collective living suggestions have appeared and continued up to now. Nowadays, this suggestion of collective living regarded as housing estate is produced by the public and private sector. The aim of this thesis is to investigate and evaluate the housing estates that were produced by the public in Çanakkale. The housing estates produced by the public in Çanakkale are investigated in detail after observations and public surveys. The design, production, user needs and the appropriateness to the regulations of the housing estate and satisfaction of the users are investigated and evaluated. The analyses are constituted by the result of the data collected. Consequently, it is observed that there are a lot of deficiencies of design, production, practice and user need in housing estates produced by the public in Çanakkale. The reasons of these deficiencies are found out and solution suggestions are given.