Polimer elektrolitli yalıt pillerinde karbon-platin-rutenyum kompozit elektrotun sentezi
Synthesis of carbon-platinum-ruthenium composite electrode in polymer electrolyte fuel cells
- Tez No: 154584
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SEYFETTİN ERTURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Proton geçirgen membranlı yakıt pili (PEMFC), membran elektrot birleşimi (MEA), platin elektrokatalizörü, Pt-Ru-C alaşımları, hidrojen enerjisi. vııı, Proton exchange membrane fuel cells (PEMFCs), membrane electrode assembly (MEA), platinum electrocatalysts, Pt-Ru-C alloys, hydrogen energy. IX
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Günümüzde dünyada enerji talebinin çoğunu karşılayan fosil temelli yakıtlar (petrol, doğalgaz ve kömür) hızlı bir şekilde tükenmektedir. 2020'li yıllarda dünyadaki enerji ihtiyacını sadece fosil temelli yakıtlarla karşılayamayacağız. Bununla birlikte bu tür yakıtların yanması sonucunda oluşan atık ürünler; sera etkisi, ozon tabakasının delinmesi, asit yağmurları ve kirlenme gibi etkilerle çevreye ciddi bir şekilde tehlike saçmakta; tüm hayatı ve yaşam alanımız olan tabiat anayı tehdit etmektedir. Tüm bu gerçeklere dayanarak hidrojen enerjisi ve elektrokimyasal enerjiyi elektriğe çevirmekte kullanılan yakıt pillerinin, dünyada oldukça yüksek bir Önem kazandığı söylenebilir. Bu deneysel çalışmada daha çok proton geçirgen membranlı yakıt pillerinin etkinliğinin yüksek tutulmasında esaslı bir öneme sahip olan, Pt-Ru-C kompozit elektrotları üzerine odaklanılmış ve en uygun platin partiküllerini elde edebilmek için, iki kimyasal arasından daha iyi indirgen olan ajan belirlenmeye çalışılmıştır. İki farklı kimyasal arasında optimizasyonla bir sonuca ulaşabilmek için; SEM, tanecik büyüklüğü ve zeta potansiyeli analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Fossil fuels (i.e., petroleum, natural gas and coal), which meet most of the world's energy demand today, are being depleted rapidly. In 2020s we are not going to be able to come over the energy demand with fossil fuels only. What is more their combustion products are causing global problems, such as the greenhouse effect, ozone layer depletion, acid rains and pollution, which are posing great danger for our environment, and eventually, for the total life on our living area mother earth. Relating to all these facts; hydrogen energy and fuel cells, with which we convert electrochemical energy to electricity by using hydrogen as fuel, have a very high level of importance for the world. In this experimental work, we have more focused on Pt-Ru-C composite electrodes which are essentially important to keep the efficiency of proton exchange membrane fuel cells (PEMFCs) high and tried to determine better reducing agent throughout two chemicals to obtain proper platinum particles. The SEM, particle size and zeta potential analysis have been done for optimisation in between two different chemical reductants.