Bilecik ilinin hava kirliliği envanteri ve hava kalitesi modellemesi
Air pollution inventory and air quality modeling in Bilecik
- Tez No: 154594
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ARSLAN SARAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Emisyon envanteri, Gauss Dispersiyon Modeli, ATDL, SO2, PM. ıx, Emission inventory, Gaussian Dispersion Model, ATDL, SO2
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Bu çalışmanın temel amacı Bilecik ilinde hava kalitesine etkisi olan tüm kirletici kaynakların belirlenmesi ve bunların etkilerine dayanarak bir emisyon envanteri ve modelleme çalışmasının hazırlanmasıdır. Bu tez kapsamında, Bilecik ilinin hava kirliliği envanteri kükürt dioksit, partikül madde, karbon monoksit, azotoksitler ve hidrokarbonlar için çıkarılmış ve Gauss Dispersiyon modeli ve ATDL (Atmospheric Turbulance and Diffusion Laboratory) dispersiyon-modelleme yöntemi kullanılarak Bilecik ilindeki kükürt dioksit ve partikül madde konsantrasyon dağılımları tespit edilmiştir. Günümüze kadar yapılmış mevcut hava kalitesi seviyeleri hakkında bilgiler toplanmış ve bunların kaynaklan araştırılmıştır. Sanayi bölgesinden, evsel ısınmadan ve trafikten kaynaklanan kirletici emisyon miktarları, sanayi tesislerinin emisyon raporları ve Amerikan EPA emisyon faktörleri kullanılarak hesaplanmıştır. Bu hesaplamalara göre Bilecik ilinde kükürt dioksit emisyonlarının %47,5'i sanayiden, %50,4'ü evsel ısınmadan ve %2,1'i trafikten, partikül madde emisyonlarının %5,8'i sanayiden, %89,5'i evsel ısınmadan ve %4,7'si trafikten, karbon monoksit emisyonlarının %4,6'sı sanayiden, %64'ü evsel ısınmadan ve %31,4'ü trafikten, azot oksit emisyonlarının %19,9'u sanayiden, %53,5'i evsel ısınmadan ve %26,6'sı trafikten, hidrokarbon emisyonlarının %0,4'ü sanayiden, %13,3'ü evsel ısınmadan ve %86,3'ü trafikten kaynaklanmaktadır. Bilecik ili 2*2 km'lik grid ve yüksekliği 1000 m olan bir kutu olarak düşünülmüş, buradan bulunan kükürt dioksit ve partikül madde emisyon yükleri ve meteorolojik veriler kullanılarak bölgede modelleme çalışması yapılmıştır. Model kullanılarak elde edilen değerler ve gerçek ölçümler kıyaslandığında yüksek korelasyon sağlandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The main objects of this study are to determine all the pollution sources which affect air quality in Bilecik and to prepare emission inventory and modeling as regarding of the results. In this study, emission inventory of Bilecik was created for criteria pollutants including sulfur dioxide (SO2), particulate matter (PM), carbon monoxide (CO), nitrogen oxides (NOx) and hydrocarbons (HC). Also distribution of sulfur dioxide and particulate matter concentrations were determined using Gaussian Dispersion Model and Atmospheric Turbulence and Diffusion Laboratory (ATDL) Model in Bilecik. Up to date information about existing air quality levels in Bilecik was collected and contaminative sources were searched. The amounts of emissions originated from industrial region, domestic fuel burning and traffic were calculated using the emission reports of the industrial plants and emission factors of the US EPA. According to these calculations, 47,5% of total sulfur dioxide emissions came from industry, 50,4% from combustion for domestic heating, and 2,1% from traffic; 5,8% of total particulate matter emissions came from industry, 89,5% from combustion for domestic heating, and 4,7% from traffic; 4,6% of total carbon monoxide emissions came from industry, 64% from combustion for domestic heating, and 31,4% from traffic; 19,9% of total nitrogen oxides emissions came from industry, 53,5% from combustion for domestic heating, and 26,6% from traffic; 0,4% of total hydrocarbon emissions came from industry, 13,3% from combustion for domestic heating, and 86,3% from traffic; Bilecik's atmosphere is considered to be a 1000 m height box on the surface of 2*2 km grid. Modeling study was done for sulfur dioxide and particulate matter emissions obtained by using the box model with the aid of meteorological data. As a result, high correlations between the values obtained from modeling and real measurement were found.