Nümerik analiz yöntemi ile absorpsiyon kulesi tasarımı
Numerical analysis approach to absorption tower design
  1. Tez No: 154595
  2. Yazar: KAAN YETİLMEZSOY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ARSLAN SARAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Absorpsiyon, dolgulu kule, nümerik analiz, denge eğrisi, transfer birimleri sayısı, kütle transferi, Absorption, packed tower, numerical analysis, equilibrium curve, number of transfer units, mass transfer. XI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Atıkgazlar ve buharlar genel olarak Absorpsiyon, Adsorpsiyon ve Yakma yöntemleri ile kontrol edilmektedir. Burada üzerinde durulan absorpsiyon kulesi, atıkgazlann sıvı solventler kullanılarak bertaraf edildiği bir absorpsiyon sistemidir. Absorpsiyonda sıvı faz ile gaz fazı arasında Whitman Çift Film Teorisine göre konvektif taşınım ve moleküler diffüzyonlar neticesinde, konsantrasyon gradyam yani itici güç sıfır oluncaya kadar birim zamanda ve birim kesit alanda gaz fazındaki kirletici maddenin sıvı fazına doğru molar akısı devam etmektedir. Bu çalışmada; Nümerik Analiz yaklaşımıyla milimetrik kağıt veya grafik kağıdı ile yapılan klasik çözüm yöntemlerinin yanında, MATLAB 5.3 algoritmasıyla desteklenen bir hesaplama yolu sunularak, dolgulu kule tasarımı verilmiştir. Bu yöntemin esası, denge eğrisi ve işletme çizgisi arasında nümerik bağıntıların kurulması ile minimum eğimin hesaplanması ve bu değerlerden yararlanılarak transfer birimleri sayısının (Number of Transfer Units = NTU) bulunmasıdır. Mevcut denge verilerine en iyi uyan denge eğrisi denklemi regresyon analizi ile belirlendikten sonra, eğrinin tipi MATLAB 5.3 algoritması ile nümerik olarak saptanmakta ve bu adımlan debi, kule çapı, esas alman NTU hesabı ve kule yüksekliği hesaplan izlemektedir. Bu yaklaşım yöntemi ile absorpsiyon kulesinin çapı ve yüksekliği, değişen proses koşullan için çok hızlı ve pratik bir şekilde yüksek hassasiyetle elde edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In general, stack gases and vapors are controlled by absorption, adsorption and incineration. The absorption tower based on here, is an absorption system in which stack gas is treated by using liquid solvents. In absorption, according to Whitman Double Film Theory, molar flux of pollutant takes place from gas phase to liquid phase in unit time and unit sectional area until the concentration gradient becomes zero. In this study, an absorption tower design is given by presenting a calculation method supported by MATLAB 5.3 algorithm in addition to classical solutions of millimetric or graph paper by using numerical analysis approach. The principle of the proposed method is based on determining the Number of Transfer Units = NTU from utilization of the minimum slope which is acquired from the numerical relations between equilibrium curve and operating line. After application of regression analysis in order to create best fitted equilibrium curve for existing equilibrium data, the types of curves are defined numerically with MATLAB 5.3 algorithm. This definition is followed by the determination of flow rates, diameter and the neural approach of NTU. By using this method, height of the absorption tower can be determined rapidly and practically with a high sensitivity for varying process conditions.