Yük bileşenlerinin statik ve dinamik karakteristiklerinin gerilim kararlılığına etkisi
The effect of static and dynamic characteristics of load components on voltage stability
- Tez No: 154599
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET UZUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yük bileşenleri, yük karakteristikleri, gerilim kararlılığı güç sistemi, gerilim çökmesi. xıı, Load components, load characteristics, voltage stability, power system, voltage collapse. Xlll
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Elektrik enerjisine olan ihtiyacın giderek arttığı günümüzde, daha güvenilir ve kaliteli bir enerjinin sunulabilmesi için elektrik güç sisteminin planlanması, işletilmesi ve kontrol edilmesinde güç sistem kararlılığının dikkate alınması gerekmektedir. Elektrik güç sisteminde kararlılığa etki eden çeşitli parametreler vardır. Bunlardan biri de yük bileşenlerinin karakteristikleridir. Bu çalışmada, güç sistem kararlılığına etki eden, farklı karakteristiklere sahip yük bileşenleri ele alınmıştır. Öncelikle farklı yük bileşenlerinin yük gerilimlerine verdikleri cevaplar analiz edilmiştir. Daha sonra ise örnek bir güç sistemi üzerinde farklı zaman sabitlerine sahip yükler için gerilim çökmesini gösteren bir dinamik analiz gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Today, as the energy necessity increases day by day, it is required to take into consideration the stability of the power system at the planning, operating and controlling of an electrical power system for serving more reliable and more qualified energy. There are various parameters affecting the stability in the electrical power system. One of them is the characteristics of load components. In this study, load components which have different characteristics are examined which affect the power system stability. Firstly, the responses of different load components after a voltage decrease are analyzed. After this, a dynamic analysis which illustrates voltage collapse for loads which have different time constants is realized on a sample power system.