Sayısal denetlemeli paralel aktif güç filtresi ve MATLAB ve SIMULINK modeli
Digital controlled shunt active power filter and its MATLAB and SIMULINK simulation
  1. Tez No: 154600
  2. Yazar: ORUÇ ÖZEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET UZUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif Güç Filtresi, Harmonikler, id - iq metodu, DSP, PLL, MATLAB, Simulink. ıx, Active power filter, harmonics, id - iq methodu, DSP, PLL, MATLAB, Simulink. x
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Güç kalitesinin, artık her ev ve işletmede yaygın olarak kullanılan lineer olmayan elektrik cihazları ile bozulması, elektrik tesislerinin güç kalitesini bozan faktörlere karşı korunmasını gerekli hale getirmiştir. Güç kalitesinin bozan faktörlerden biri de akımın ve gerilimin dalga şeklini bozan harmoniklerdir. Harmoniklerin eliminasyonu için yük karakterlerine göre farklı çözümler üretilmektedir. Genel itibariyle harmonik bileşenlerini standartların altında tutmak için“Pasif Filtreler”olarak adlandırılan ve seri RLC rezonans devrelerinden oluşan filtrelerin kullanılması yeterli olmaktadır. Ancak çektiği akımın karakteri çok hızlı değişen yükler için pasif filtreler yetersiz kalmaktadır. Bu tür yükler için yükün akım çekme karakteristiğine anlık cevap veren Aktif Güç Filtreleri tasarlanmıştır. Aktif Güç Filtreleri akım ve gerilim harmoniklerini anlık olarak ölçüp, elektrik şebekesinden çekilen akım ve gerilimin sinüzoidal kalmasını sağlayacak ters fazlı harmonikler üreten bir filtredir. Bu çalışmada öncelikle harmonik, nedenleri ve etkileri açıklanmıştır. Daha sonra beşinci bölümde Aktif Güç Filtrelerinin çalışma prensibi anlatılacaktır. Aktif Güç Filtresi kontrol metodu olan p - q ve id- iq metotları ve karşılaştırılması altıncı bölümde açıklandıktan sonra, yedinci bölümde DSP ile bu kontrol metodunun nasıl uygulanacağı ve de uygulamada karşılaşılabilecek problemler ve çözümlerine değinilecektir. Simülasyonu yapılacak Aktif Güç Filtresi Modelinin algoritması sekizinci bölümde anlatılacak ve dokuzuncu bölümde MATLAB SIMULINK'te yapılan simülasyonun nasıl hazırlandığı ayrıntılı bir şekilde gösterilecektir. Onuncu bölüm olarak Aktif Güç Filtresinin çalışmasının neticeleri sunulup performansı değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Power Quality distortion is becoming widespread as a result of the usage of disturbed non- lineer load, in every household and industrial working pleaces. It is crucial to prevent electrical systems from the factors which causes this distortion. Harmonics which causes current and voltage distortion is one of the factors of power quality distortion. Several solutions can be produced for harmonics determination related to the load characteristic. In most cases, it is sufficient to keep the harmonic components under the standards by using 'passive filters' and also the filters with serial RLC resonance circuits. However, these passive filters become insufficient for loads which have rapidly changing characters. The active power filter is designed to respond instantaneously for that kind of load characteristic. Active power filter is a filter that measures current and voltage harmonics instantaneously and provides current and voltage to remain sinusoidal and generates the compensating current that cancels the harmonics in the load current. In this study, firstly, the meaning of the harmonics is explained, then in the following chapters, the causes and effects of harmonics is discussed. In chapter 5, the operating princible of active power filters is presented. In chapter 6, the comparison of two control methods p-q and id - iq of active power filter is given and in chapter 7, the application of one of these control methods and the problems which could occur during the application and the probable problems' solutions will be discussed. In chapter 8, the algorithm of active power filter model which is simulated by the MATLAB SIMULINK is presented. In chapter 9, the creation of this simulation is explained in detail. In the last chapter, the consequences of the active power filter is presented and its performance is evaluated and the results of the simulation are presented.