Analog ve dijital rölelerin yapay sinir ağlarıyla modellenmesi
Modeling analog and digital relays with artificial neural networks
  1. Tez No: 154598
  2. Yazar: ÖZGÜN KARA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FERİT ATTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Röle, yapay sinir ağlan, röle modellemesi, analog röleler, dijital röleler. ix, Relay, Artificial neural network, relay modeling, analog relays, digital relays
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Röleler üretim amaçları itibariyle, koruma sistemlerinin önemli parçalarından biridir. Farklı tipte röleler, farklı karakteristikleri ile elektrik tesislerinin karşılaşacağı çeşitli arıza durumlarım kullanıcıların istekleri doğrultusunda gidermek amacıyla üretilirler. Son yıllarda üretilen dijital rölelerle artık kullanıcı kullanım kolaylıkları,veri kaydetme ve saklama özellikleri ile kullanıcı dostu hale gelmişlerdir. Ancak üreticilerin farklı tiplerdeki röleleri tasarım aşamasında test etmeleri maliyetli ve zaman alan bir çalışma haline gelmiştir. Bu durumda rölelerin yazılımsal temsilleri modellenip bilgisayar ortamında aynı özelliklerde ve şartlarda çalıştırılıp test edilebilmeleri dezavantajları ortadan kaldırmaktadır. Yapay sinir ağlan (YSA) bu modellemeler için farklı ve yeni bir yöntemdir. YSA'lar yapılan itibariyle röle karakteristMerinin elde edilmesinde hızlı ve güvenilir araçlardır. Bu çalışmada bir rölenin karakteristiğinin çok az veri ve çok kısa zamanda YSA ile modellemesinin yapılabildiği ve gerçek çalışma ve anza koşullan ile test edildiğinde YSA ile modellenen rölenin gerçek rölenin karakteristiğine uygun cevaplar verdiği anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Because of their production purposes, relays are an important element of protection systems. Different types of relays with different characteristics are produced, with the customers demands to protect power systems against different fault conditions. With the production of digital relays in recent years, they became user-friendly with easy to use features and the capability data recording and saving. But testing the different types of new designed relays, has become high cost and time wasting procedure for manufacturers. The ability to run and test the software representations of relays modeled on PC environment omits these disadvantages. Artificial neural networks (ANN) are different and new method for these models. ANNs, because of their structures, are fast and trustable tools to represent the relay characteristics. In this study, it is shown that using ANNs, a relay characteristic can be modeled with less data and in less time, the relay modeled using ANN gave exact responses against normal and fault conditions.