Ni-CR ve Co-Cr esaslı dental alaşımlar ve hassaS dökümü
Ni-CR and Co-Cr based dental alloys and investment casting
- Tez No: 154601
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA ÇİĞDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dişçilik alaşımları, Ni-Cr, Co-Cr, hassas döküm, cerrahi alaşımlar, Dental alloys, Ni-Cr, Co-Cr, investment casting, surgical alloys VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Dişçilik alanında kullanılan ana metal döküm alaşımları, altın alaşımlarının yerini almıştır. Hem fiziksel ve mekanik özelliklerinin iyi olması hem de daha düşük bir maliyete sahip olması, bu alaşımlara olan ilginin artmasını sağlamıştır. Günümüzde krom içeren alaşımlar, hareketli kısmi protez alanlarında kullanılan ana malzemelerdir ve sabit kısmi protezlerde de geniş uygulama alam bulmaktadır. Kullanım alanlarına göre ana metal alaşımları, hareketli kısmi protezler, sabit kısmi protezler cerrahi implantlar olarak üç sınıfta incelenirler. Bu çalışmada daha çok kuron alaşımı olarak bilinen sabit kısmi protez alaşımlarından nikel-krom esaslı alaşımlar incelenmiştir. Kimyasal olarak bu alaşımların korozyon dirençlerinin çoğu paslanmaz çelikten daha iyi olduğu, bunun da kromun pasifleştirici etkisinden ileri geldiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Base metal casting alloys used in dentistry, are used as a substitute for gold alloys. Not only the physical and mechanical properties of alloys are better but also they have lower costs, so the interest against to these alloys has been increased. Today, chromium containing alloys are the principal materials used in the fabrication of removable partial denture framework, they enjoy wide used in fixed partial dentures. Based metal casting alloys are classified as to their framework such as removable partial dentures, fixed partial dentures and surgical implants. In this study, nickel-chromium based fixed partial denture alloys known as crown alloys, are investigated. Chemically, the tests have shown that these materials are more resistant to corrosion that many stainless steels used as implants because of the influence of passivation property of chromium.