Dökme demirlerde ısıl analiz yöntemiyle yapı belirlenmesi
Determination of the structure in cast irons with thermal analysis method
- Tez No: 154602
- Danışmanlar: PROF.DR. NİHAT GÜRBÜZ KINIKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Isıl analiz, modül, sıfır eğrisi, mikroyapı, küresel grafîtli dökme demir. xuı, Thermal analysis, modulus, zero curve, microstructure, ductile iron. xiv
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZET Küresel grafîtli dökme demirler mükemmel mekanik özellikleri ile endüstride yaygın olarak kullamlmaktadır. Bununla birlikte, küresel grafîtli dökme demirin istenilen kalitede küresel grafit yapışım elde etmek için ergiyik işlem aşaması, özel dikkati gerektirir. Grafit oluşumunda döküm parçasındaki modül değişiminin etkisi bilhassa önemlidir. Isıl analiz döküm endüstrisinde mikroyapı ve grafit oluşumunu kontrol için kullanılan önemli takımlardan bir tanesidir. Önceden kullanılan tek kap ısıl analiz sistemleri mikroyapıda modül etkilerini dikkate almaz. Bu çalışmada, Al-Si alaşımları için ve küresel grafîtli dökme demirler için farklı modüllü üç kaplı ısıl analiz sistemi kullanılmıştır. Buna ek olarak, çalışmada soğuma eğrilerinin analizi için gerekli olan gizli ısının hesaplanması için yeni sıfır eğrileri önerilmiş ve kullanılmıştır. Önerilen sıfîr eğrilerinden elde edilen gizli ısıların önceki çalışmalardan elde edilmiş değerlere uyduğu bulunmuş ve önerilen sıfır eğrisi elde etmenin yöntemi önceki bazı çalışmalardan daha iyi olduğu bulunmuştur. Bu çalışmada kullanılan, döküm mikroyapılanmmn modüle bağlı çok kaplı ısıl analizinin, Al- Si alaşım dökümleri ve küresel grafîtli dökme demir dökümler için faydalı bir takım olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ductile irons with their superior mechanical properties are used extensively by the industry. However, melt treatment step of the production to obtain the necessary spherical graphite structure of the ductile iron needs special care in order to achive the required quality castings. Especially the effect of the modulus variation of the casting on the graphite formation is important. Thermal analysis is one of the important tools used to control microstructure and graphite formation in the foundry industry. Previously used single cup thermal analysis systems do not consider the effect of the modulus on the microstructure. In this study thermal analysis with three cups with different modulus is used for Al-Si alloys and for ductile irons. In addition, new zero curves, for the calculation of latent heat that is necessary for the analysis of the cooling curves has been proposed and used. Latent heats obtained from the proposed zero curves found to be coinciding with the data obtained from previous studies and the method of obtaining zero curve was found to be better than some earlier studies. Proposed modulus dependent, multiple cups thermal analysis of the casting microstructures, used in this study, might be a useful tool for the Al-Si alloy castings and ductile iron castings.