Ölçeklenebilir vektör grafikleri (SVG) ile internet tabanlı (WEB) kartografik uygulamalar
WEB-based cartographic applications with scalable vector graphics (SVG)
- Tez No: 154604
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TÜRKAY GÖKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: İnternet, web, web haritası, raster, vektör, web grafikleri, web haritası tasarımı, Ölçeklenebilir Vektör Grafikleri, SVG, Internet, web, web map, raster, vector, web graphics, wep map design, Scalable Vector Graphics, SVG. XI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Bilişim teknolojisinin kilometre taşlarından birisi de internettir. İntertenin ortaya çıkışı ile birlikte bilgi paylaşılabilir ve daha kolay ulaşılabilir hale gelmiştir. İnternetin geniş bir alt kümesi olan web, mekansal veriyi ve haritaları sunmak için ucuz, hızlı ve ilginç bir ortamdır. Web' de haritaları sunmak için değişik teknik ve yöntemler vardır. Bu tekniklerin çoğunda web haritaları genellikle GIF, JPEG gibi raster formatlann birinde web üzerinde yayımlanırlar. Web haritaları kağıt haritalara oranla farklı işlevlere ve özelliklere sahiptirler. Bu haritalar esas olarak statik ve dinamik olmak üzere ikiye ayrılırlar. Bu haritaların tasarımı da farklı özellikler arz eder. Web doğası gereği harita tasarımına hem ilave olanaklar hem de kısıtlamalar koyar. Raster format kullammımn ölçeklenememe, fazla bellek gerektirmesi vb. olumsuz yanları vardır. Raster formatlann olumsuzluklarım gidermek için vektör formatlar kullanılmaktadır. SVG, web' de kartografik kalitede haritalar sunmak ve web' i optimize etmek için yeni ortaya çıkmış standart bir vektör format ve teknolojidir. Bu çalışmada; web haritaları, web grafikleri, web harita tasannu ve SVG formatı incelenmiştir. Değişik işlev ve grafik ara yüze sahip SVG harita uygulamalan gerçekleştirilmiştir. Çalışma dokuz bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm giriş bölümüdür. ikinci bölümde, internet, ağlar ve web anlatılmıştır. Üçüncü bölümde, web haritacılığı, web haritaları ve türleri hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde, web üzerinde harita yayımlama tekniklerinden söz edilmiştir. Beşinci bölümde, web harita tasarımında dikkat edilecek hususlar açıklanmıştır. Altıncı bölümde, web' de kullanılan grafik formatlar anlatılmıştır. Yedinci bölümde, SVG grafik formatının temel özellikleri, kullanım alanları, yararlan, oluşturma ve görüntüleme araçlarından söz edilmiştir. Sekizinci bölüm uygulama bölümüdür. Son bölüm sonuç bölümüdür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Internet is one of the milestones of the Information Technology (IT). After the emerge of the Internet, it became easy to share and acces the data. The web which is a wide subset of Internet is a easy, fast, cheap and interesting media to serve maps and geographical information. There are some different ways and methods of serving maps through Internet. At many of these methods, web mapping is made by using raster formats of the maps such as GIF, JPEG. Web maps have different functionalities and characteristics than that of published maps. Web maps can be classified into two groups as static and dynamic. The design of these two maps are different too. The web has some advantages in designing map, but there are some disadvantages as well. The main disadvantages of using raster files are the need of much memory and inability to scale the image. To overcome the disadvantages of the raster files the vector format maps can be used in web mapping. Scalable Vector Graphics (SVG) is a new technology of a standard vector format to serve maps, having approximately the same with cartographic ones, through Internet. At this work, web mapping, web graphics, web map design and SVG format are studied. Some SVG mapping applications having different functionality and graphical user interface are implemented. The study has nine chapters: Chapter 1 is the introduction part. Chapter 2 covers Internet, networks and web. At Chapter 3, web mapping, web maps and data types are studied. At Chapter 4, the methods of publishing maps through Internet. The matters to be paid attention in designing web map are studied at Chapter 5. The graphics formats used in web publishing are studied at Chapter 6. At Chapter 7, the basic characteristics of SVG format, and its use in different areas, advantages, design and imaging tools are studied. The application is explained at Chapter 8. Finally Chapter 9 covers the conclusion.