Termomekanik işlem görmüş mikroalaşımlı çeliklerin kırılma mekaniği-kırılma tokluğu-açısından incelenmesi
The investigation of thermomechanical treated microalloyed steels regarding to fracture mechanics and fracture toughness
- Tez No: 154603
- Danışmanlar: PROF. DR. NİŞAN SÖNMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikroalaşımlama, Termomekanik işlem, Kırılma tokluğu, J-İntegral, Çoklu numune metodu. vın, Micro alloy, thermalmechanical treatment, fracture toughness, j-integral, multi- sample method. IX
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Bu çalışmada, mikro alaşımlı çeliklerin yassı mamullerinde mikroyapı ile kırılma mekaniği özellikleri arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Elastik plastik kırılma mekaniği metotlarıyla kırılma mekaniği özelliklerinin karakterizasyonu ön plana alınmış; bunun için J-integral konsepti kullanılmıştır. Mikroalaşımlı çelikler, % 0.1 5 'ten daha az Nb, V ve Ti içeren çelikler olarak tanımlanmakta olup; değişik sertleştirme mekanizmalarının ve uygun termomekanik işlemlerin uygulanması ile dayanım, tokluk, kaynaklanabilirlik gibi çok iyi özellikler kombinasyonuna sahip bir malzeme gurubudur. Bu çalışma çerçevesinde petrol ve gaz taşıyan borularda kullanılan X65/API-5L tipi mikroalaşımlı çelikler kullamlmış; karşılaştırma amacıyla X60/API-5L ve X52/API-5L tipi mikroalaşımlı çeliklerden de yararlanılmıştır. Mikroyapılarm incelenmesi optik mikroskop ve tarama elektron mikroskobuyla yapılmış; metalik olmayan kalmtı ve çökeltilerin dağılım ve büyüklüklerinin incelenmesi ise tarama elektron mikroskobunda, kısmen de optik mikroskopta gerçekleştirilmiştir. Mekanik özelliklerin belirlenmesi için çekme ve çentik darbe deneyleri uygulanmıştır. Kırılma mekaniği deneyleri üç noktadan eğme numunelerinde oda sıcaklığında yapılmıştır. Çatlak mukavemet eğnlerinin elde edilmesine yönelik olarak deneylerde çoklu numune yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this investigation, the relations between microstructure and fracture-mechanic characteristics on flat product of microalloyed steels has been examined. The characterisation of the fracture-mechanics behavoir is done by using elastic plastic fracture mechanics method. For this reason j -integral concept was used. Micro-alloyed steel contains less than 0.15 % Nb, V and Ti. These materials have good properties like durabilitiy, weldability, toughness. These properties are achieved by different hardening mechanisms and suitable thermomechanic process. In this work the microalloyed steel of type X65/API-5L investigated which is used in petrol and gas pipes. For comparison purposes type X60/API-5L and X52/API-5L are also investigated. The investigation of the microstructure was made by optical microscope and scanning electron microscope. The investigation of the size and distrubition of the non-metallic inclusion and precipitations accomplished by SEM and optical microscope. The mechanical properties were determined using standard tensile testing, hardness measurements and Charpy V-notch impact methods. The fracture mecanics experiments were accomplished by using tree point bending samples at room temperacture. For the determination of the tear resistivity profiles multi-sample methods were used in the experiments.