Single-row routing by simulated annealing
  1. Tez No: 15471
  2. Yazar: ASLI GÜLÖKSÜZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ZAFER ÜNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: VLSI serim tasarımı, baskılı devre izgelemesi, tek sıra izgeleme, ısıl işlem benzetimi, VLSI layout design, PCB routing, single-row routing, simulated annealing Scienoe Code : 609.01.01 iii
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET ISIL İŞLEM BENZETİMİ İLE TEK SIRA IZGELEME GÜLÖKSÜZ, Aslı Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Tez Danışmanı: Prof. Dr. Zafer Ün ver Eylül 1991, 90 sayfa Izgeleme, baskılı devre kartları ile LSI ve VLSI yongalarının serim tasarımında, birimlerin yerleştirilmesinden sonraki aşamadır. Çeşitli fiziksel kısıtlamalar altında, birim uçları arasında gerekli bağlantıların gerçekleştirilmesini kapsar. Kanal izgelemesi, tek sıra izgeleme gibi önemli izgeleme sorunlarının karmaşıklığı nedeniyle, bu sorunların çözümüne çoğu yaklaşımlar bulussal olmuştur, ve tüm örnekler için en iyi çözümü garantilememektedirler. Bu çalışmada, yinelemeli bir yöntem olan ısıl işlem benzetimi yöntemi, tek sıra izgeleme sorununun çözümü için önerilmiş ve uygulanmıştır. Çoğu izgeleyicinin tersine, ısıl işlem benzetimi izgeleyicisi, kuramsal en küçük sokak genişliğini sağlarken, düğümler arası yığılma üzerindeki bir sınıra da uyarak, izgeleme alanını bir bütün olarak eniyilemektedir. önerilen izgeleyicinin etkinliği yalın yinelemeli eniyileme yöntemininkiyle karşılaştırılmış, bu etkinlikte türlü ısıl işlem parametrelerinin etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SINGLE-ROW ROUTING BY SIMULATED ANNEALING GÜLÖKSÜZ, Asli M.Sc. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof.Dr. Zafer Ünver September 1991, 90 pages Routing is the step after the placement of the modules in the layout design of printed circuit boards and LSI and VLSI chips. It involves realizing the necessary connections between the terminals of the modules in the presence of various physical constraints. Because of the complexity demonstrated by important routing problems such as channel routing and single-row routing, most approaches to their solution have been heuristic and do not guarantee optimal solutions to all routing instances. In this work, an iterative method: the simulated annealing technique is proposed and implemented for the single-row routing problem. Unlike most single-row routers, the simulated annealing router respects a bound on the between-nodes congestion while obtaining the theoretical minimum street width, thus optimizing the routing area as a whole. Its performance is compared to that of an ordinary downhill iterative improvement router, and the effects of various annealing parameters on this performance are discussed.