A study on the effects of lead time on the work in process inventory by using the material requrement planning system
Malzeme ihtiyaç planlaması sistemi kullanılarak imalattaki iş stoklarının tedarik süresinin etkileri üzerine çalışma
  1. Tez No: 154732
  2. Yazar: SÜMEYYA TOPAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH AKPOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Süresi, Stok, Malzeme ihtiyaç Planlaması (MİP), imalattaki iş iv, Lead Time, Inventory, Material Requirement Planning (MRP), Work in Process (WIP). m
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
oz MALZEME İHTİYAÇ PLANLAMASI SİSTEMİ KULLANILARAK İMALATTAKİ İŞ STOKLARININ TEDARİK SÜRESİNİN ETKİLERİ ÜZERİNE ÇALIŞMA TOPAK, Sümeyya Yüksek Lisans Tezi, Makine Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Abdullah AKPOLAT Aralık 2004, 114 sayfa Bu çalışmada tedarik sürelerindeki değişikliklerin Malzeme İhtiyaç Planlaması(MİP) üzerindeki etkileri araştırıldı. Bu amaçla tanımlanan farklı planlama çevrenlerinde normal, uzatılmış ve kısaltılmış tedarik süreleri imalattaki iş stoklarını analiz etmek için kullanıldı. Bu çalışmanın amacı imalattaki iş stoklarını MİP randımanı için karşılaştırmaktır. MİP uygulaması Excel'in fonksiyonları kullanılarak Excel çalışma sayfası olarak hazırlandı. Üç farklı nihai ürün alt parçaları ile birlikte Excel çalışma sayfasında çalışıldı. Tedarik süresi nihai ürünün bütün seviyelerindeki imalattaki iş stoklarını etkiler. İmalattaki iş stokları farklı tedarik süreleri için MİP hesap çizelgesi üzerinde hesaplandı. Kısaca, tedarik süresi uygun kısa dönem planları ve uygun kapasite planlaması ile başarılabilmektedir. Tanımlanan planlama süreci için tedarik süresindeki azalma imalattaki iş stoklarını azaltır ve program etkinliği geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON THE EFFECTS OF LEAD TIME ON THE WORK IN PROCESS INVENTORY BY USING THE MATERIAL REQUIREMENT PLANNING SYSTEM TOPAK, Sümeyya M. Sc. in Mechanical Eng. Supervisor: Asst. Prof. Dr. Abdullah AKPOLAT December 2004, 114 pages In this study, effects of change of lead time on the efficiency of Material Requirement Planning (MRP) system are investigated. For this purpose formal, lengthened, and shortened lead times are used at different specified planning horizon to analyze work in process (WIP) inventory. Aim of this study is to compare the WIP inventory for the efficiency of MRP. Using related function of Excel uses the MRP application on Excel spreadsheet. Three different end products are studied with subassemblies of parts on Excel spreadsheet. Lead times affect work in process inventory for all level of end product. This is achieved by calculating the WIP inventory for different lead times on MRP spreadsheet. In short, lead time should be managed by proper short term planning and scheduling and by appropriate capacity planning. A reduction of lead times reduces WIP inventory and may improve schedule efficiency for the defined planning horizon.