Investigation of dimensional stability of knitted fabrics
Örgü kumaşların boyutsal stabilitesinin araştırılması
  1. Tez No: 154733
  2. Yazar: EBRU HOSRAFOĞLU ÇORUH
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ KİREÇCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: yuvarlak örme, boyutsal stabilite, çekmezlik, kalite kontrol, örgü hataları. iv, circular knitting, dimensional stability, shrinkage, quality control, knitting faults. m
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
oz ÖRGÜ KUMAŞLARIN BOYUTSAL STABİLİTESİNİN ARAŞTIRILMASI ÇORUH HOSRAFOĞLU Ebru Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. ALİ KİREÇÇİ Ocak, 2004 Kumaş oluşturmada en fazla kullanılan method örmeciliktir. Son yıllarda çeşitli üretim tekniklerin artması, yeni sentetik elyafların kullanılması, ve müşteri taleplerinin büyümesi, buruşmazlık direnci, gerilebilme, vücudu saran esnek yapısı ile spor ve serbest zaman giysisi olarak tercih edilmesi ile birlikte örme kumaşların popülaritesi artmıştır. Bugün kullanılan örme kumaşlar, çorap, iç çamaşır, süveter, kazak, takım elbise, ceket, kilim ve diğer ev tekstillerinde kullanılmaktadır. Örgü kumaşların kullanımının yaygınlaşması bazı önemli sorunları da beraberinde getirmiştir. Bu problemlerin en önemlilerinden birisi, yıkama sonrası kumaşın orijinal boyutunu koruyamaması, boyutsal deformasyona uğramasıdır. Bu çalışmada, farklı örgü yapışma sahip kumaşlar üzerinde, boyutsal stabilite, kopma mukavemeti ve kopma uzaması testleri yapılmıştır. Bu testlerde, elyaf tipi, iplik numarası, iplik yapısı (rotor/ring), iplik kat adedi ve örgü yapısı göz önüne alınarak, yıkama ve kurutma işlemleri sonrasında elde edilen sonuçlar birbiriyle karşılaştınlmıştır. Test sonuçlan göstermiştir ki, sentetik karışımı kumaşların, pamuklu kumaşlara göre, çift kat ve kaim numara iplikten yapılmış kumaşların, tek kat ve ince numara iplikten yapılmış kumaşlara göre, ring ipliğinden yapılmış kumaşların, rotor ipliğinden yapılmış kumaşlara göre, boyutsal stabilitesinin daha iyi olduğu ve kopma mukavemet değerinin daha yüksek olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF DIMENSIONAL STABILITY OF KNITTED FABRICS ÇORUH HOSRAFO?LU Ebru M. Sc. thesis, Textile Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. ALİ KİREÇÇİ January, 2004 Knitting is the most frequently used method of fabric construction. The popularity of knitting has grown tremendously within recent years because of the increased versatility of techniques, the adaptability of the new manmade fibers, and the growth in consumer demand for wrinkle-resistant, stretchable, snug fitting fabrics, particularly in the greatly expanding areas of sportswear and other casual wearing apparel. Today, the usage of knitted fabrics ranges from hosiery, underwear, sweaters, slacks, suits, and coats, to rugs and other home furnishing. However, some serious problems were appeared within. One of the most important problems is dimensional deformation on fabrics after laundering process. In this study, the dimensional stability, breaking strength and breaking elongation tests made on knitted fabrics, which were made of different knit structure. In these tests some parameters such as type of fiber, yarn counts, yarn structure(ring/rotor), plied yarns and fabric structure were taken into account after subsequent washing and drying processes and the results were compared each other. From the test results it was clearly seen that fabrics which were made of synthetic yarns in comparison cotton yarns, double plied and coarser count yarns in comparison with single plied and fine count yarns, ring spun yarns in comparison with rotor spun yarns have better strength and fabric dimensional deformations with respect to the other test samples.