An experimental ınvestigation on the flow behind a vortex generator
Vorteks üreticinin arasındaki akış alanının deneysel incelenmesi
- Tez No: 154735
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER GÖKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: vorteks üreteçleri, sınır tabaka kontrolü ııı, vortex generator, control of boundary layer u
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
ÖZET VORTEKS ÜRETECİNİN ARKASINDAKİ AKIŞ ALANININ DENEYSEL İNCELENMESİ KANALICI, Begüm Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer T. GÖKSEL Ocak 2004,167 Sayfa Vorteks üreteçleri, karışımı ve ısı transferini arttırmadaki yeteneği, hem de doğal türbülanslı sınır tabakalarda meydana gelen vorteks yapılarına benzer yapılar ürettiklerinden akışkan araştırmalarında kullanılırlar. Çeşitli vorteks üreteçleri uçak kanatlarında, difüzörlerde ve ısı eşanjörlerindeki akışı kontrol etmek için dizayn edilmektedir. Bu çalışmada dikdörtgen ve üçgen vorteks üreteçleri açık devirli sabsonik rüzgar tünelinin test bölümüne yerleştirilen düz bir plaka üzerine yerleştirildi. Dikdörtgen ve üçgen vorteks üreteçlerinin arkasındaki akış alanları kopma bölgesi, geçiş bölgesi, iyileşme bölgesi ve türbülanslı bölge olmak üzere dört bölgeye ayrılarak incelendi. Sınır tabaka integral parametreleri vorteks üreteçleri arkasındaki akış yapışım anlamak için kullanıldı. Sınır tabaka integral parametreleri arasındaki korelasyonlar pürüzlülük elemanları ile ilgili diğer çalışmaların sonuçlarıyla kıyaslandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EXPERIMENTAL INVESTIGATION ON THE FLOW BEHIND A VORTEX GENERATOR KANALICI, Begüm M.Sc. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ömer T. GÖKSEL January 2004, 167 pages Vortex generator has attracted fluids research both for its ability to enhance mixing and heat transfer and for its generation of vortex structures that are similar to those found in natural turbulent boundary layers. Various types of vortex generators are designed to control flow over aircraft wings, in diffusers and heat exchangers. In the present study, the rectangular and triangular vortex generators were used upon a flat plate which was located in the test section of the open circuit subsonic wind tunnel. The flow fields behind the rectangular and triangular vortex generators were investigated by dividing the flow field in four regions as the separated region, transitional region, recovery region and turbulent region. The boundary layer integral parameters were used to understand the flow structure in the wake of the vortex generators. The correlations between the boundary layer integral parameters were compared with the results of the other studies about roughness elements.