Van ili yerleşim alanının mühendislik jeolojisi
Engineering geology of the settlement area of the city Van
- Tez No: 154775
- Danışmanlar: PROF.DR. İLYAS YILMAZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Earthquake, Geotechrrics, Plain, Environment, Monument iii
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET VAN İLİ YERLEŞİM ALANININ MÜHENDİSLİK JEOLOJİSİ ÖZVAN,Ali Yüksek Lisans Tezi, Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmam: PrcCDr. İlyas YILMAZER Mayıs 2004, 89 sayfa Van ilinin yerleşim tarihi günümüzden 6000 yıl öncesine dayanır. Bu yerleşimlerin bir bölümü ova (toprak zemin) üzerine kurulmuşken bir bölümü de kaya zemin üzerindedir. İS. yüzyıl'a kadar ova içersine yapılmış tüm yapıların depremle yıkılıp ve/veya battığı ve selle örtüldüğünü arkeolojik kazılar belgelemektedir. Van Kalesi, Çavuştepe, Kıztaşı, Şahmaran kanalı, Akdamar kilisesi gibi kaya zemin üzerine yerleştirilen yapılar bugün hala ilkselliğini büyük ölçüde korumaktadır. Van, günümüzde, yıkılmış ve/veya gömülmüş yapılanıl olduğu ova üzerinde genişlemektedir. Bu tezle birlikte işlenmekte olan büyük bir kıyım durdurulmuştur. Devletin son planladığı toplu konut projesi için de ovadan yer satın alınmıştı. Bu tez çalışması ve YYÜ - EDU (Enerji - Deprem - Ulaşım) Grubu toplu konut projesini travertenlerden oluşan Erdemkent sahasına kaydırmayı başarmak üzeredir. Oysa depremlerin ova zeminde yıktığı; tarihi ve güncel depremlere bakıldığında oldukça açıktır. Kaya zemin ile ova zemin arasındaki temel farklılıklar şunlardır. (a) Kaya zeminin elastik modülü, sulu toprak zemininkinden en az 1000 kat daha büyüktür. (b) Normal etkin gerilmelere (] en az 1000 kat daha fazladır. (c) Srvılaşma; toprak zeminin, suyun varlığında depremle sallanması sonucu bulamaç haline geçmesidir. Dolaysıyla r^c + ^'tan^ denkliğindeki c ve 4 değerleri sıfıra yaklaştığından kayma dayanımı da sıfır olmaktadır. Bu fiziksel değişimin kaya zeminde olma olasılığı sıfırdır. (d) Kum sırtları, kum konileri, kum hendekleri, çek-aç gölleri, çökmeler vb jeoteknik sorunların tamamı toprak (ova) zeminlere özgüdür. (e) Kaya zeminlerin, toprak zeminin tersine, sismik hızlarının yüksek ve dalga boyunun küçük olması binalarda genlik büyütmesini engeller. Tarihi ve güncel depremler incelendiğinde depreme ve sele bağlı yıkımların %99,9'u ovalık zeminlerde gerçekleşmektedir. Bu tez çalışması ile Van ilinin ova içerisinde büyümesi durdurulup, Erdemkent kayalık sahasına çıkarılması başarılmıştır. Anahtar kelimeler : Deprem, Jeoteknik, Ova, Çevre, Ami
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENGINEERING GEOLOGY OF THE SETTLEMENT AREA OF THE CITY VAN ÖZVAN,Ah Msc, Geological Engineering Science Supervisor: ProfDr. Üyas YILMAZER May 2004, 89 pages Van settlement dates back 6000 years. Some of them have been located within fertile soil grounds whereas the rest on rocky grounds. Historical site investigation works depicted that all the buildings constajetedtiiltheeiidoflne 18* century in fertile plains have been destroyed and or sank down by earthquake and/or flood. Van castle, Çavuştepe, Kıztaşı, Şahmaran canal, Akdamar Church complex and the other structures erected on rocky grounds still preserve more or less their original identity Presently the Van enlarges over the fertile Van plains where numerous ancient buildings are buried. However, the YYÜ EDU group has struggled to convince decision makers to stop invading the plains and move to the Erdemkent areas where travertine crops out. This thesis constitutes a major part of the Van city planning study. The historical and recent earthquakes proved that they destroy buildings if they are in soil grounds. Rock and soil differ in terms of the items set below. (1) Elastic deformation constant (E, kN/m2) of rock is at least 1000 times greater that of wet sou. (2) Effective shear strength of rock [x {cohesion (c), kPa; internal friction angle (), (°)}= c + da * tan] based upon effective normal stress (an') is at least 1000 times greater. (3) Liquefaction occurs only and only in wet soil grounds. While tile earthquake the wet ground turns into liquid. The values of c and in the equation r = c + erB'tail$ turn into zero. (4) Sand ridges, sand cones, sand trenches, pull-apart lakes, subsidence, and the other geotechnical problems are peculiar to the wet soil grounds. (5) Rocky grounds, in contrast to soil ground, have high seismic velocity with high frequency. Thus, rocky grounds impede magnification of the seismic wave amplitude. Based upon the earthquake experience in Turkey, one can conclude that earthquakes and floods harm to structures if they are in/on wet soil grounds. This study enhanced decision makers and designers to move new settlement from fertile plain to Hie Erdemkent area characterized by rocks.