Sağlıklı kişilerde tereyağı tüketiminin lipid fraksiyonları (kolesterol, trigliserid, LDL-kolesterol, VLDL-kolesterol, HDL-kolesterol) seviyeleri üzerine etkisinin belirlenmesi
The effects of fresh butter consumption on the lipid profile in mealthy male human
- Tez No: 154774
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMAİL ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Fresh butter, lipid profile, Human. in
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET SAĞLIKLI KİŞİLERDE TEREYAĞI TÜKETİMİNİN LİPİD FRAKSİYONLARI (KOLESTEROL, TRİGLİSERİD, LDL-KOLESTEROL, VLDL-KOLESTEROL, HDL-KOLESTEROL) SEVİYELERİ ÜZERİNE ETKİSİNİN BELİRLENMESİ GÖRGÜÇ, Murat Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. İsmail Çelik Temmuz 2004, 32 sayfa Bu çalışma; tereyağı tüketiminin sağlıklı kişilerde lipid fraksiyonları (Kolesterol, Trigliserit, LDL-C, VLDL-C, HDL-C) seviyeleri üzerine etkisinin olup olmadığı belirlenmesi amacıyla yapıldı. Kontrol grubu olarak, denek grubuna dahil edilen şahısların başlangıç değerleri (n=15) kullanıldı. Denek grubu olarak; hipertansiyon, kalp hastalığı ve lipid metabolizmasını etkileyen hastalıkları olmayan 25 ile 40 yaş arasındaki 15 sağlıklı erkek birey kullanıldı. Denek grubunun deney dönemi süresince (20 gün) her gün yirmişer gram tereyağı tüketimi sağlanmıştır. Serum örneklerinde kolesterol, trigliserit, LDL-C, VLDL-C, HDL-C düzeyleri kantitatif olarak, Hitachi Otomatik Analizer kullanılarak saptandı. Kontrol grubu ile tereyağı tüketiminin 10. gün sonrası serum Kolesterol, Trigliserit, LDL-C, VLDL-C ve HDL-C düzeyleri istatistiksel olarak değerlendirildi ve anlamlı bulunmadı (p>0.05). Yine kontrol grubu ile tereyağı tüketiminin 20.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF FRESH BUTTER CONSUMPTION ON THE LIPID PROFILE IN HEALTHY MALE HUMAN GÖRGÜÇ, Murat Msc, Biological Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ismail ÇELİK July 2004, 32 pages This study was carried out to investigate the effect of fresh butter on the serum lipid profile in human. Total triglyceride (TG), total cholesterol (TC), very low density lipoprotein cholesterol (VLDL-C), low density lipoprotein cholesterol (LDL-C) and high density lipoprotein cholesterol (HDL-C) levels were determined. The beginning values (n=15) which were provided before butter intake were used as control. The subjects were fifteen middle aged (25-40 years) willing healthy male person. The health state of subjects was determined according to their clinical and dietary background. The experiment lasted 20 days. Subjects consumed 20 g/day of fresh butter. Blood samples were taken at 10th and 20th days of experiment period from each person. The fresh butter consumption was determined to cause changes in the levels of TG, TC, VLDL-C, LDL-C, and HDL-C compared to the beginning values. According to the results, fresh butter consumption significantly increased the levels of TG and HDL-C in 20th day, whereas the levels of serum TG, TC, VLDL-C, LDL-C and HDL-C were not significantly affected in 10th day. On the other hand, fresh butter consumption significantly decreased the levels of VLDL-C in 20th day. It was concluded that fresh butter might not affect on the humans lipid profile causing arteriosclerosis.