Van Gölü kuzeyinde yüzeylenen Adilcevaz kireçtaşlarının mikrofasiyesleri
Microfacieses of Adilcevaz limestones which outcrop at north of Lake Van
  1. Tez No: 154777
  2. Yazar: ÇETİN YEŞİLOVA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TÜRKER YAKUPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adilcevaz kireçtaşı, Resif, Mikrofasiyes, Karbonat şelfi, Adilcevaz limestone, Reef, Microfades, Carbonate shelf in
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET VAN GÖLÜ KUZEYİNDE YÜZEYLEYEN ADİLCEVAZ KİBEÇTAŞININ MİKROFASİYESLERİ YEŞİLOVA, Çetin Yüksek Lisans Tezi, Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmam: Yrd. Doç. Dr. Türker YAKUPOĞLU Aralık 2004, 79 sayfa Bu yüksek lisans tez çalışması, Van Gölü kuzeyinde yüzeyleyen Alt Miyosen (Burdigaliyen) zaman aralığında çökelmiş olan Adilcevaz kireçtaşının fasiyes analizi ile ilgilidir. Tezin amacı arazi gözlemleri, petrografik ve paleontolojik incelemeler kapsamında, Adilcevaz kireçtaşınının fasiyeslerini ve çökelme ortamalarmı belirleyerek çalışma alarmım paleocoğrafik evrimine katkı koymaktır. Çalışma alanındaki birimler, yaşlıdan gence doğru; Üst Kretase yaşlı Ahlat- Adilcevaz Kompleksi, Eosen-Oligosen yaşlı Ahlat konglomerası, Alt Miyosen yaşlı Adilcevaz kireçtaşı, Orta-Üst Miyosen yaşlı Aktaş konglomerası ve bu konglomeralar ile yanal-düşey geçişli olan Develik formasyonu, Pliyosen yaşlı Çukurlarla kireçtaşı, Üst Pliyosen-Pleyistosen yaşlı traverten ve alüvyon ile aynı yaş aralığına sahip volkanitler ve Pleyistosen-Holosen yaşlı gölsel ve alüvyal çökeller ile karakterize edilen Van Gölü Formasyonundan oluşmaktadır. Arazi çalışmaları sırasında Adilcevaz kireçtaşmdan 12 ölçülü stratigrafik kesit ölçülmüş ve toplam 210 örneğin ince kesiti yapılmıştır. Yapılan ince kesitlerin petrografik ve paleontolojik incelenmeleri sonucu bu kireçtaşmda altı mikrofasiyes ayırt edilmiştir. Bu fasiyesler şunlardır, 1. Kırmızı algli, iri bentonik foraminiferli vaketaşı-istiftaşı fasiyesi 2. Kırmızı algli, Lepidocyclina 1ı vaketası fasiyesi. 3. Kırmızı algli, Bryozoa'lı bağlamtaşı fasiyesi. 4. Kırmızı algli, Mercan'h bağlamtaşı fasiyesi. 5. Kırmızı algli, iri bentonik foraminiferli kireç çakılı taşı fasiyesi. 6. Globigerinoidaelı vaketaşı-istiftaşı fasiyesi. Bu fasiyesler Adilcevaz kireçtaşının, kırmızı alglerin egemen olarak yayüım gösterdiği Burdigaliyen yaşlı bir karbonat şelfinde geliştiğini göstermektedir. Arazi gözlemleri ve fasiyes incelemelerindeki bulgular, Adilcevaz kireçtaşının gelişimi sırasında mercan resiflerinin gelişimine ilişkin yeterli ekolojik koşulların yörede bulunmadığını da ortaya koymakladır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MİCROFACIESES OF ADİLCEVAZ LIMESTONES WHICH OUTCROP AT NORTH OF LAKE VAN YEŞİLOVA, Çetin MSc Thesis, Departmment of geological Engineering Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Turker YAKUPO?LU December 2004, 79 p. This master thesis was prepared to determine sedimentological characteristics of lower Miocene (Burdigalian) Adilcevaz limestone, which outcrops to the north of Lake Van, in order to determine the fades and depositional environments of this limestone and to make an attempt to contribute towards the understanding of the paleogeography of the study area The stratigraphy of the study area, in an ascending order, is characterized by Upper Cretaceous AbJat-Adilcevaz complex, Eocene-OIigocene Ahlat conglomerate, Lower Miocene Adilcevaz Limestone, Middle-Upper Miocene Aktaş conglomerate and Develik Formation, Pliocene Çukurlarla limestone, Upper Pliocene-Pleistocene travertine, alluvium, volcanites, and Pleistocene-Holocene lacustrine and alluvial deposits of the Van Gölü formation. In Adilcevaz limestone, 12 stratigraphic sections were measured during field studies and thin sections of 210 samples were prepared for petrographical and paleontological studies. In terms of thin section analysis, the Adilcevaz limestone was separated into six micro fades. These are; 1. Wackestone-packstone fades with red algae and coarse bentonic foraminifera 2. Wackestone fades with red algae and Lepidocyclina 3. Boundstone fades with red algae and Broyozoa 4. Bondstone fades with red algae and coral 5. Calcirudite fades with red algae and coarse bentonic foraminifera 6. Wackestone-packstone facies with Globigerinoidae In terms of fades and environmental analysis, the Adilcevaz limestone is interpreted to have been deposited in an algal, normal marine, carbonate shelf. The lack of well defined coralgal reefs in the study area imply restricted paleoecological conditions for the reef development.