Model bir seranın iklimlendirilmesi ve otomasyonu
Climatization and automation of a model greenhouse
  1. Tez No: 154785
  2. Yazar: MURAT AYDINCİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TAMER UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Greenhouses, temperature, humidity, climate control, automation, automatic control. Ill
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET MODEL BİR SERANIN IKLIMLENDİRILMESI VE OTOMASYONU AYDINCİOĞLU, Murat Yüksek Lisans Tezi, Tarım Makinaları Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Tamer UÇAR Eylül 2004, 38 sayfa Seralar günümüz tarımsal üretiminin vazgeçilmez öğelerinden bir olmuş durumdadır. Giderek toplam üretim içindeki oranı da yükselmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de seracılığa yönelim başlamış ve zaman içerisinde önemli mesafeler alınmıştır. Seralarda üretilen ürünler daha çabuk pazar bulmakta ve kazanç sağlamaktadır. Bu çalışmada seraların en büyük ihtiyacı olan Mimlendirme konusu ele alınmıştır. Tasarlanan cihazla sera içerisindeki nem ile ısı miktarı ölçülmekte ve norm değerlerde kalması sağlanmaktadır. Cihazın çalışmalarını denemek maksadıyla model bir sera yapılarak bunun üzerinde monte edilen sistemin, doğruluğu pratikte görülmüştür. Model serada sıcaklığın yükseltilmesi için elektrikli ısıtıcı, nemin yükseltilmesi için nem ünitesi ve hem nemin hem de sıcaklığın düşürülmesi için küçük havalandırma fanları kullanılmıştır. Yapılan çalışmalar model üzerinde başarılı bir şekilde uygulanmıştır. Programlanabilir mikro chip kontrol ünitesi model sera için seçilmesine rağmen gerçek ölçekli serada uygulanabilir biçimdedir. Anahtar Kelimeler : Seralar, ısı ve nem, iklim kontrolü, seralarda otomasyon, seralarda otomatik kontrol.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CLIMATIZATION AND AUTOMATION OF A MODEL GREENHOUSE AYDINCİO?LU, Murat MSc, Farm Machinery Department Superviser: Assoc.Prof.Dr. Tamer UÇAR September 2004, 38 pages Greenhouses have widely been used in today's agricultural crop production. Greenhouse production has also been increased continually as compared to the traditional crop production. As in all over the world, greenhouse techniques have been developed and more electronic control has been utilized to decrease human error in supplying optimum climate conditions for crops in greenhouses. In this study, climate control of greenhouses was taken as the primary subject which is the most important problem in greenhouse production. For this aim, an electronic control device was designed to measure and control relative humidity and temperature in a greenhouse. A model greenhouse was also designed and manufactured to assemble and test this device in actual weather conditions. An electric heater, a small water boiler, and a couple of ventilator fans were used to keep temperature and humidity within the designed optimum ranges for most crops. The control system was successfully tested in the model. The programmable microchip control system was so designed that it could easily be converted for use in a real greenhouse to control full size heating, humidifying, and ventilating systems.