Van Bostaiçi göleti siliyat (protozoa, ciliphora) faunası üzerine araştırmalar
Studies on the ciliate (protozoa, ciliophora) fauna from Bostaniçi pond
  1. Tez No: 154784
  2. Yazar: İSMAİL YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN ÇETİNKAYA, Y.DOÇ.DR. NACİYE GÜLKIZ ŞENLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Siliyat protozoa, Fauna, Bostaniçi Göleti, Van, Türkiye, Ciliated protozoa, Fauna, Bostaniçi Pond, Van, Turkey. in
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
ÖZET VAN BOSTANIÇI GOLETI SILIYAT (PROTOZOA, CILIOPHORA) FAUNASI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR YILDIZ, İsmail Doktora Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı I. Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Naciye Gülkız ŞENLER II. Tez Danışmanı: Prof. Dr. Osman ÇETİNKAYA Aralık 2004, 179 sayfa Bu çalışma, 2001-2003 yılları arasında Van, Bostaniçi Göleti'nde belirlenen 4 istasyonda siliyat protozoonlar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Göletin fiziksel ve kimyasal parametrelerinden sıcaklık, çözünmüş oksijen, pH ve iletkenlik arazi çalışmaları esnasında; biyolojik oksijen ihtiyacı, askıda katı madde, amonyum azotu, nitrat, silis, fosfor ve sertlik değerleri laboratuvar ortamında belirlenmiştir. Ayrıca birim hacim ve yüzey alanında bulunan siliyatların sayımları yapılmış, istatistiksel yöntemler kullanılarak ölçümü yapılan parametrelerle ilişkileri araştırılmıştır. Elde edilen siliyatların ayrıntılı sitolojik yapılan çeşitli tekniklerle incelenerek, morfolojik ve morfometrik karakterleri belirlenmiştir. Amaca uygun olanların görüntüleri alınmış ve çizimleri yapılmışlar. Elde edilen bulgular orijinal tanım ve literatürde mevcut tanımlarla karşılaştırılarak benzerlik ve farklılıklar tartışılmıştır. Araştırma sırasında Bostaniçi Göleti'nde Heterotrichea, Spirotrichea, Litostomatea, Phyllopharyngea, Nassophorea, Colpodea, Prostomatea ve Oligohymenophorea sınıflan içerisinde dağılım gösteren 17 takım, 31 familya ve 34 cinse ait 42 siliyat türü belirlenmiştir. Türlerin dağılışı ile ölçümü yapılan faktörler arasında anlamlı ilişki bulunmamış, bu parametrelerin belirlenen değerler arasında, siliyatlar üzerinde kesin sınırlayıcı faktör olmadığı sonucuna varılmıştır. Siliyat yoğunluklarında görülen mevsimsel değişim, besin kaynaklarının miktarındaki değişimlerden ve predasyon baskısından kaynaklandığı düşünülmektedir. Gölet, siliyat yoğunluğu ve tür çeşitliliği bakımından nispeten fakir bulunmuştur. Bu durum göletin bulanık olması ve makrofit içermemesine bağlı olarak primer üretimin düşük olmasından ileri gelebilir. Mevcut literatür bilgilerine göre bilinen herhangi bir türe dahil edilemeyen Holophrya sp., Ophryoglena sp. ve Paranophrys sp.'nin yeniden ele alınması gerektiğine karar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDIES ON THE CILIATE (PROTOZOA, CILIOPHORA) FAUNA FROM BOSTANİÇİ POND, VAN YILDIZ, Ismail Ph.D. Thesis, Department of Biology Supervisor 1: Asst. Prof. Dr. Naciye Gülkız ŞENLER Supervisor 2: Prof. Dr. Osman ÇETİNKAYA December, 2004, 179 pages The present study was carried out on ciliated protozoans obtained from 4 stations in Bostaniçi Pond, Van, during the years of 2001-2003. The physical and chemical parameters of pond such as temperature, dissolved oxygen, pH and conductivity were determined during field studies, and biological oxygen demand, suspended solids, ammonium and nitrate nitrogen, silica, phosphorus and hardness were determined in laboratory. In addition, the ciliate numbers of per volume and area were counted, and the relationship between the number of ciliates and measured parameters were examined by using statistical methods. Morphological and morphometrical characteristics of obtained ciliates were determined by using various morphological and cytological techniques. Those which were suitable for study were photographed and drawings were made. The data provided were evaluated and compared to original and other descriptions in literature, and similarities and differences were discussed. During the study period, 42 ciliate species belonging to 17 orders, 31 families and 34 genera belonging to classes of Heterotrichea, Spirotrichea, Litostomatea, Phyllopharyngea, Nassophorea, Colpodea, Prostomatea and Oligohymenophorea were identified. The relationship between the distribution ciliate species and measured parameters were found statistically insignificant. It was concluded that there was no certain limiting factor on ciliates among the determined values of these parameters. The seasonal changes of ciliate density were caused by the changes of nutrient sources and predator constraint. Ciliate density and species diversity of pond were found relatively poor because of low primer production related to absence of macrofit components and turbidity of water. It was concluded that, Holophrya sp., Ophryoglena sp. and Paranophrys sp. should be further reevaluated and discussed, and the taxa could not be classified in any way in terms of obtained literature information.