Lineer asenkron motorların analizi ve matematiksel modellenmesi
Analysis and mathematical modelling of the linear induction motors
  1. Tez No: 154822
  2. Yazar: ERHAN BOZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NİHAT İNANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lineer asenkron motor, matematik modelleme, hızlı tren, ulaşım, Linear induction motor, mathematical modeling, speedy train, transportation. m
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET LİNEER ASENKRON MOTORLARIN ANALİZİ VE MATEMATİKSEL MODELLENMESİ BOZKURT, Erhan Yüksek Lisans Tezi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç.Dr. Nihat İNANÇ Aralık 2004, 94 sayfa Günümüzde sanayide ve günlük yaşantıda sonlu ya da sürekli doğrusal hareket yapan motorlara büyük ihtiyaç vardır. Bu hareket günümüzde, dönme hareketi yapan motorlar ve bu hareketi doğrusal harekete çeviren mekanik çeviriciler yardımı ile sağlanmaktadır. Böyle sistemlerde ise güç kaybı kaçınılmazdır. Lineer Elektrik Makinalarının en belirgin üstünlüğü; doğrusal hareketi, dönme hareketine çeviren böyle bir çeviriciye gerek duyulmaksızın meydana getirmesidir. Bu çalışmanın amacı, Lineer Elektrik Motorlarının; matematiksel modellenmesinin çıkarılması ve analiz edilmesidir. Tezin birinci bölümünde giriş bilgilerine yer verilmiştir İkinci bölümde; Lineer Elektrik Motorları hakkında literatür bilgileri sunulmuştur. Üçüncü bölümde, Materyal ve yöntem bilgilerine yer verilmiştir. Dördüncü bölümde ise; Lineer Elektrik Makinalarının tanımı, özellikleri çeşitleri ve uygulamaları hakkında bilgilere yer verilmiş olup, Lineer Asenkron Motorların çalışma presipleri, tasarımı analiz edilmiştir. Aynı bölümde Lineer Asenkron Motorun Matematiksel Modellenmesi gerçekleştirilmiş, eşdeğer devresi çıkarılmış ve matris denklemleri oluşturulmuştur. Ayrıca Lineer Asenkron Motorun işletme karekteristiklerinin yanında Lineer Asenkron Motorların ulaşımda kullanımı, uygulamadaki ve çeşitli ülkelerdeki örnekleri analiz edilmiştir. Tezin beşinci ve son bölümünde ise sonuçlar tartışılmış ve çeşitli öneriler Lineer Asenkron Motorların taşımacılıktaki gerekliliğine değinilmiş ve çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS AND MATHEMATICAL MODELLING OF THE LINEAR INDUCTION MOTORS BOZKURT, Erhan M.Sc, Electrical and Electronics Engineering Department Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nihat İNANÇ December 2004, 94 pages It has been needed the engine that making the finite or continuous linear motion, in the industry. This motion is gotten with the help of the mechanical translators from the conventional rotational machines. The clearest superiority of the Linear Induction Motors is that no need to mechanical translators for the linear motion. In this study, Mathematical modeling and analysis of The Linear Induction Motors have been realized successfully. The analysis of a linear induction machine is complicated by the so-called end effect. Most methods of analysis have assumed that the end effects do not allow the use of a modeling technique similar to the equivalent circuit model of a round-rotor induction machine. In this thesis, a new method, pole by pole model which is proposed by Lipo and Nondahl for the analysis of linear induction machine is applied to get the mathematical model. In the first chapter of the thesis, general information about the Linear Induction Machines are presented. In the second part of the thesis, literature information has been given. In chapter three, materials and the methods are presented. In chapter four, some information about the linear induction machine has been given. In addition, mathematical modeling of the machine has been derived by using pole-pole method. Also, some examples have been presented about the using linear induction machines in the railway systems. In the fifth chapter of the thesis, some suggestions and conclusions are presented.