Bölükyazı-Hizan (Bitlis masifi) çevresindeki Na- feldispat oluşumlarının jeolojik özellikleri ve ekonomik önemi
Geological properties and economical importance of Na-feldspar deposits arround the Bölükyazı-Hizan (Bitlis massif)
- Tez No: 154823
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜMİT TOLLUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bitlis Masifi, çekirdek serisi, metagranitoyidler, feldispatlar, Bitlis Massif, core series, metagranitoid, feldspar. m
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET BÖLÜKYAZI-HtZAN (BİTLİS MASİFİ) ÇEVRESİNDEKİ Na-FELDİSPAT OLUŞUMLARININ JEOLOJİK ÖZELLİKLERİ VE EKONOMİK ÖNEMİ OYAN, Vural Yüksek Lisans Tezi, Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. A. Ümit TOLLUOĞLU Aralık 2004, 99 sayfa Çalışma alanında yüksek metamorfizma koşullarında oluşmuş çekirdek serisi (Alt Birlik), düşük metamorfizma koşullarında oluşmuş örtü serisi (Üst Birlik) ve bu iki kayaç serisini kesen postmetamorfik aplit dayklan şeklinde 3 tip kayaç grubu tespit edilmiştir. Çekirdek serisi amfibolit, paragnays/şist, migmatit ve metagranitoyidlerden oluşmaktadır, örtü birimleri çalışma alanında muskovit/klorit şistler ve mermer/dolomitik mermer, rekristalize kireçtaşı kütleleriyle karakterize edilmektedir. Amfibolitler masif ve yönlenmiş olarak iki ayrı parajenez sunmaktadır. Paragnays/şistler, biyotit gnays/şist ve muskovit gnays parajenezleri sunarlarken, bölgedeki almandin-amfibolit fasiyesi koşulları sonucunda geliştiği düşünülen anateksi süreçlerinin oluşumunu sağladığı migmatitler, paleosom ve neosom şeklinde oluşumlar göstermektedirler. Çalışma alanında sillimanit-biyotit- gnays örneklerinin varlığı ve melanosom kısımlardaki amfibol mineralleri biyotit gnaysların ve amfibolitlerin anateksiye uğrayarak migmatitleri oluşturabileceği düşüncesini yaratmıştır. Metagranitoyidler çalışma alanında Hazo metagranodiyoriti ve Doğruyol metagranitoyidi (lökogranit, granit ve tonalit) şeklinde petrografik ve jeokimyasal verilere göre ayırtlanmıştır. Örtü serisine ait muskovit/klorit şistler amfibolitleri uyumsuz olarak örterken, mermer/dolomitik mermer ve rekristalize kireçtaşlan çekirdek kayaçlarının üstüne bindirmeyle oturmaktadırlar. Ana ve iz element analizleri yapılan amfibolit örneklerinin gabro ve subalkalin bazalt kökenli oldukları gözlenmiştir. Jeokimyasal sonuçlar Metagranitoyid kütlelerinin S ve I tipi olduklarını, subalkalin karakterli, kalkalkalin, kalsik ve yüksek alüminalı granitler olduklarını göstermektedir. I tipi karakteristiklerin amfibolitlerin özümlenmesi ile oluşabileceği de varsayılmış ve tektonik olarak metagranitoyidlerin çarpışma sonrası ve levha içi granitleri olduğu görülmüştür. Çalışma alanında feldispatça zengin kayaçlar lökogranitler, aplit dayklan ve granitik karakterli lökokratik kayaçlar (lökosom) olarak tespit edilmiştir. Bölgedeki lökogranitlerin toplam alkali içerikleri %7-7.50 civarında değişmektedir. Aplit dayklannm ortalama toplam alkali değerleri %8-12 arasında, lökosomların %8-9 arasında değişmektedir. Çalışma alanmda feldispatlar için en uygun noktaların aplit dayklan olduğu gözlenirken manyetik ayıncıyla renk verici minerallerden temizlenen 3 örneğin pişme bünyeleri beyaz ve krem renk tonlan vermişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GEOLOGICAL PROPERTIES AND ECONOMICAL IMPORTANCE OF Na- FELDSPAR DEPOSITS ARROUND THE BÖLÜKYAZI-HİZAN (BİTLİS MASSIF), OYAN, Vural MsC, Geology Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. A. Ümit TOLLUO?LU December 2004, page 99 Three different rock units have been distinguished in the study area; Core series (lower unit); which have occured in high metamorphism conditions, cover series (upper unit); which have occured in low metomorphism conditions and the post metamorphic aplite dykes which have cut the lower and upper units. The core series include amphibolite, paragneiss/schist, migmatite and metagranitoids. Cover unit is characterized by muscovite/chlorite schists and marble/dolomitic marble and recristallize limestone. Amphibolites show two different paragenesis; oriented and massive. Paragneiss/schists have biotite-gneiss /schist and muscovite gneiss paragenesis, whereas migmatites which is thought to be formed as a result of anatexi in the conditions of almandine - amphibolite facies show paleosome and neosome. Sillimanite-biotite-gneiss of the samples observed in the study area and amphiboles in melanosomes parts propose that migmatites are the result of partial melting of biotite gneiss and amphibolites. Metagranitoids of study area are called as Hazo and Doğruyol metagranitoids. According to petrography and geochemistry of the rocks, the Hazo granitoid distinguished as granodiorite and Doğruyol metagranitoid as leucogranite, granite and tonalite. Muscovite/chlorite schist are overly the amphibolites with discontunity and marble /dolomitic marbles and recristallize limestone come over the core series with thrust faults. According to major and trace element analyses amphibolites are classified as gabro and subalkaline basalts. Geochemical properties of granitoid bodies show that they are I and S type granites and also they have subalkaline, calcalkaline,calsic and high alimuna characters. Assimilation of amphibolites is also assumed in Formation of I type granites and tectonically metagranitoids are classified as post collision and within plate granites. Feldspar dominated rocks in study area are leucogranites, aplite dykes and leucocratic rocks with granitic origin in the Yolcular metamorphics. The richest feldspar deposits are in leucogranites and have total alcali rations between 7-7.5 %. The average total alkali rations of aplite dykes and leucosomes range between 8-12, 8-9 % respectively. The suitable places for feldspar in the study area are aplite dykes. Two aplite dykes and one leucogranites sample exhibited tuvenan and cocantrated bake of construction white and cream shade colours.