Tarihi kent dokusunun turizm potansiyeline etkisi: İznik kenti Örneği
The effect of historical city structure on the tourism potential: Case study İznik city
  1. Tez No: 154825
  2. Yazar: CANAN KAPUCİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEBAHAT AÇIKSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihî kent, Tarihî çevre koruma, Turizm, inanç turizmi, İznik, Historical city, Historical environment protection, Tourism, Religion tourism, İznik
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 318
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TARİHÎ KENT DOKUSUNUN TURİZM POTANSİYELİNE ETKİSİ: İZNİK KENTİ ÖRNEĞİ Canan KAPUCİ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Sebahat AÇIKSÖZ Temmuz 2004, 298 sayfa Tarihî çevreler, geçmiş uygarlıkların sosyal ve ekonomik yapısı, yaşam felsefesi, mimarî üslûbu ve estetik duyarlılığı ile ilgili ayrıntıların büyük bir kısmının izlerini günümüze taşıyan alanlardır. Toplumların kimliklerini yitirmemesi ve kültürel sürekliliğin sağlanması anlamında, bu özellikteki alanların korunup yaşatılması büyük önem taşımaktadır. Koruma ve yaşatma kapsamında ait oldukları dönemlerin doğal, kültürel, mimarî ve yerleşme anlayışım yansıtan tarihî çevrelerin, yaşanan teknolojik gelişmeler, değişen toplum istekleri doğrultusunda, fiziksel özelliklerinin işlevlerinden daha uzun ömürlü olması, günün ve geleceğin koşullarına göre yeniden düzenlenmelerini gerektirmektedir. Araştırmada, inanç turizmi açısından önemli bir merkez olduğu bilinen İznik Kenti'nin tarihî dokusu turizm potansiyeli kapsamında değerlendirilmiştir. BuÖZET (devam ediyor) açıdan sorunlar saptanarak, koruma-yaşatma-geliştirme dengesi çerçevesinde alınması gereken önlemlerin ve yapılması gereken çalışmaların belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada bu kapsamda; literatür taraması sonucunda oluşturulan kuramsal çerçevedeki veriler ile araştırma alanında yapılan arazi sörvey çalışmaları ve anket uygulamaları bütünleştirilerek değerlendirilmiştir. Arazide çekilen fotoğraflar, geçmiş yıllara ait fotoğraflarla karşılaştırılmış ve turizme potansiyel oluşturan doğal ve kültürel değerler açısından kentin bugünkü durumu incelenmiştir. Kentte turizme yönelik yapılan çalışmalar ve eksiklikler değerlendirilmiştir. Bu bağlamda, İznik yerleşiminin sahip olduğu değerlerin sürekliliğinin sağlanarak korunması, geliştirilmesi ve yaşanılabilir mekânlar olarak düzenlenmesi ve turizme kazandırılmasına ilişkin öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis The Effect of Historical City Structure on The Tourism Potential Case Study: İznik City Canan KAPUCİ Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Thesis Advisor: Ass. Prof. Dr. Sebahat AÇIKSÖZ July 2004, 298 pages Historical environment is the site which carry the traces of the features of the former civilizations including social and economic structure, life philosophy, architectural style and esthetical sensitivity. Protection and continuity of these characteristic sites are very significant for the sustainability of the civilization identity and culture. Protection and continuity concepts require the physical characteristics of the historical environment representing the cultural and architectural mind of the times they belong, to be longer-lasting than their functions and to be rearranged according to the present and future conditions depending upon the technological developments and the changing needs of the society.ABSTRACT (Continued) In this research, İznik City which is very significant for the religion tourism is investigated from the tourism potential of the historical structure point of view. For this purpose, it is intended to determine the problems and the conservation measures needed to be taken and practices to be done from the protection-continuity-improvement balance dimension. The theoretical data formed after a literature review, the survey practices conducted in the field and the poll applications are evaluated after being gathered. The photographs taken in the field are compared with the photographs belonging to the past years. The present condition of the city are investigated depending upon the natural and cultural values which provide potential to tourism. The tourism-based practices and also negligence in the city are evaluated. From this perspective, the proposals for the sustainable protection of the values of the Iznik settlement and for its arrangement as the inhabitable place and for presenting there to tourism are supplied.