Türkiye'nin yapraklı ve iğne yapraklı ağaç odunlarının mikrografik yönden incelenmesi
Investigation mikrographic properties of important hardwood and softwood species of Turkey
- Tez No: 154826
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜDAVERDİ EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sert odun, yumuşak odun, kimyasal bileşim, mikrografik özellikler, Hardwood, softwood, chemical component, micrographic properties. Science code : 502.06.01 IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ YAPRAKLI VE İĞNE YAPRAKLI AĞAÇ ODUNLARININ MİKROGRAFİK YÖNDEN İNCELENMESİ Çetin ALKAN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı : Prof. Dr. Hûda verdi EROĞLU Temmuz 2004, 110 sayfa. Bu çalışmada, Türkiye'nin önemli ağaç türlerinin kimyasal bileşimleri, liflerinin morfolojisi ve liflerin morfolojik özelliklerinin kağıtçılık açısından değerlendirilmesi konulan incelenmiştir Yapraklı ağaçların lif uzunluklarının 0.730-1.472 mm, lif genişliklerinin 19.5- 27.72 um, lif lümen genisliWerinin 4.75-17.7 um, lif çeper kahnlıklannın 3.5-8.88 um ve trahe hücre uzunluklarının 0.339-0.776 mm arasında değiştiği tespit edilmiştir. iğne yapraklı ağaçların lif uzunluklannın 2.926-4.608 mm, lif genişliklerinin 42.52-51.05 um, lif lümen genişliklerinin 29.1-34.8 um ve lif çeper kalınlıklarının 3.9-8.23 um arasında değiştiği tespit edilmiştir. Genelde iğne yapraklı ağaçlarınÖZET (Devam ediyor) yapraklı ağaçlara nazaran lif uzunlukları, lif genişlikleri, lümen genişlikleri daha fazla çeper kalınlıkları ise hemen hemen aynı değerlere sahiptir. Yapraklı ağaç türlerinde holoseMoz miktarının % 71.63-82.31, selüloz miktarının % 39.68-54.28, lignin miktarının % 16.62-24.65, sıcak su çözünürlüğünün % 2.22-15.56, soğuk su çözünürlüğünün % 3.35-13.15 ve %1'lik NaOH çözünürlüğünün % 16.95-28.52 arasında değiştiği tespit edilmiştir. İğne yapraklı ağaç türlerinde holoselüloz miktarının % 65.76-84.63, selüloz miktarının % 45.65-55.55, lignin miktarının % 23.57-28.27, sıcak su çözünürlüğünün % 0.73-7.28, soğuk su çözünürlüğünün % 3.79-6.33 ve %1'lik NaOH çözünürlüğünün % 11.02-16.02 değerleri arasında değiştiği tespit edilmiştir. Yapraklı ağaç türlerinde keçeleşme oranının 34.49-63.86, rijiditenin 14-37, Runkel oranının 0.4-3.1, elastikiyet katsayısının 24.35-71.28 ve F faktörünün 147.01-303.68 arasında değiştiği tespit edilmiştir. İğne yapraklı ağaçlarda ise keçeleşme oranının 66.81-90.26, rijiditenin 9-16, Runkel oranının 0.22-0.5, elastikiyet katsayısının 66.43-81.65, F faktörünün 398.18-933.35 ve lif kabalığının 13.89-27.62 dg değerleri arasında değiştiği tespit edilmiştir. Genelde yapraklı ağaçların iğne yapraklı ağaçlara nazaran keçeleşme oranı, elastikiyet katsayısı, F faktörü değerlerinin daha düşük, rijidite değerleri ve Runkel oranı değerlerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis INVESTIGATION ON MICROGRAPHIC PROPERTIES OF IMPORTANT HARDWOOD AND SOFTWOOD SPECD2S OF TURKEY Çetin ALKAN Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forest Industrial Engineering Thesis Advisor : Prof. Dr. Hfldaverdi ERO?LU July 2004, 110 pages. In this study, chemical compositions, fiber morphologies, and suitable for papermaking of important trees species of Turkey were investigated. Fiber length, fiber width, lumen diameter, wall thickness, vessel element length of hardwood species were between 0.730-1.472 mm, 19.5-27.72 urn, 4.75-17.7um, 3.5-8.88 um, 0.339-0.776 mm, respectively. Whereas fiber length, fiber width, lumen diameter, wall thickness of softwood species were 2.926-4.608 mm, 42.52- 51.05 um, 29.1-34.8 um, 3.9-8.23 um, respectively. Generally, fiber length, fiber width, lumen diameter of softwood species were more than those of hardwood. But, wall thickness of softwood species were approximately similar to hardwood species. inABSTRACT (Continued) Holocellulose content, cellulose content, lignin content, solubilities of hot water, cold water and 1% NaOH of hardwood species were 71.63-82.31 %, 39.68-54.28 %, 16.62-24.65 %,2.22-15.56 %, 3.35-13.15 %, 16.95-28.52 %, respectively. Holocellulose content, cellulose content, lignin content, solubilities of hot water, cold water and 1% NaOH of softwood species were 65.76-84.63 %, 45.65-55.55 %, 23.57-28.27 %, 0.73-7.28 %, 3.79-6.33 %, 11.02-16.02 %, respectively. Felting ratio, rigidity, Runkel ratio, elastisity value, and F factor of hardwood species were 34.49-63.86, 14-37, 0.4-3.1, 24.35-71.28, 147.01-303.68, respectively. Felting ratio, rigidity, Runkel ratio, elastisity value, F factor, and fiber coarsness of softwood species were 66.81-90.26, 9-16, 0.22-0.5, 66.43- 81.65, 398.18-933.35, 13.89-27.62 dg, respectively. Generally, felting ratio, elastisity value, and F factor of hardwood species were lower than those of softwood. But, rigidity and Runkel ratio of hardwood species were higher than those of softwood.