Muş ili tütün ekicilerinin Yeni Tütün Yasası (4733 sayılı Yasa)'nın uygulanmasına ilişkin sorunları ve çözüm önerileri
The problems of tobacco producers in Muş province related to application of a New Tobacco's Law (numbered 4733) and suggested solutions
  1. Tez No: 154824
  2. Yazar: KAZIM BAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HACER ÇELİK ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tütün politikası, tütün üreticileri, yayım, Tobacco policy, tobacco producers, extension 11
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET MUŞ İLİ TÜTÜN EKİCİLERİNİN YENİ TÜTÜN YASASI (4733 SAYILI YASA)'NIN UYGULANMASINA İLİŞKİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ BAŞ, Kazım Yükseklisans Tezi, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Tez Danışmam : Yrd.Doç.Dr.Hacer ÇELİK ATEŞ Kasım 2004, 84 sayfa Arastama, Muş ili merkez ve Hasköy ilçesinde tütün ekiminin ağırlıklı olarak yapıldığı köylerde yürütülmüştür. 2002 yılında Muş Yaprak Tütün İşletmesi Müdürlüğü ile sözleşme yapan tütün işletmelerinden, tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen 100 işletmede anket uygulanmıştır. Üreticilerin 4733 sayılı yasanın uygulanmasına ilişkin önemli üç sorunu, kota fazlası tütünün alınmaması(%29), kota sınırının düşürülmesi ve düşük fiyat olarak belirlenmiştir. Üreticilerin %81'inin kotadan fazla tütün ektiği saptanmıştır. Tütün alım-satımıyla ilgili önemli üç sorun ise düşük fiyat(%38), alımların geç yapılması(%29) ve kota fazlası tütünün alınmamasıdır. Üreticilerin %98'i Tekel'in özelleştirilmesini istemediğini belirtip, ektiği tütüne özel şahıs yada kurumlardan talep olursa sözleşme yapacağım belirten üretici oram ise %69 olarak belirlenmiştir. Üreticilerin tütün üretiminden vazgeçip tütün yerine ekmeyi düşündüğü ürünlerle ilgili en önemli sorunlar arasında tütüne göre veriminin az olması(%30) ve pazarlama(%25), olduğu belirlenmiştir. Üreticilerin %62'si 1001-2000 kg arasında tütün satarsa geçinebileceğini belirtmiştir. 4733 sayılı yasadan sonra tütün ekimini bırakacağını belirten üretici oram %63'dir. Yasadan sonra göç etmeyi düşünen üretici oram ise %48 olarak saptanmıştır. 4733 sayılı yasayla ilgili Tarım Müdürlüğü elamanları tarafından kendilerine bilgi verildiğini belirten üretici oram %32 olarak saptanmış. Üreticilerin %96'sı tütünle ilgili basılı yayın okumadığım belirtmiştir. Televizyonda tarımla ilgili programlan izleyen üretici oram %69 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PROBLEMS OF TOBACCO PRODUCERS IN MUŞ PROVINCE RELATED TO APPLICATION OF A NEW TOBACCO'S LAW(NUMBERED 4733) AND SUGGESTED SOLUTIONS By BAŞ, Kazım MSc. Thesis, Department of Agricultural Economics Thesis Supervisor Asst Prof. Dr. Hacer ÇELİK ATEŞ November 2004, 84 pages The research is carried out in certain villages of Central and Hasköy Districts of the Muş province where growing tobacco is the dominant occupation of the villagers. Surveys are conducted in one hundred grower organizations which have been selected randomly among the ones that have signed an agreement with the Muş Directorate of Leaf Tobacco Establishment It is established that the three main difficulties facing the tobacco growers resulting from the implementation of the Law No. 4733 are: growers not being able to sell their over-quota tobacco (29%), decrease in quota amounts, and the low price for the product It is found mat 81% of the growers produce tobacco in excess of their set quotas. The three important farmer difficulties related to buying and selling of their product are the low price (38%), delay in the realization of the sale (29%), and, not being able to sell their over-quota amounts. 98% of producers surveyed stated that they do not want the privatization of the state owned organization named Tekel, and 69% indicated their willingness to get in to a contractual agreement with private entities should there be such a request Among the major difficulties related growing alternate products, in case of abandoning the tobacco growing altogether, 30% of the farmers stated lower productivity associated with the alternate products and 25% stated marketing difficulties. 62 % of aimers stated that they will be able to manage if they could sell 1001-2000 kg of tobacco. On the other hand, 63% of fanners stated their intention to stop growing tobacco and 48% stated that they will migrate elsewhere following the implementation of the Law No. 4733. It is also established mat 32% of the producers received information from the members of the Agricultural Directorate on the Law No. 4733, 96% of the producers do not read any print material on tobacco, and 69% of producers follow programs about agriculture on television.