Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü sarıçam (Pinus sylvestris L.)- Uludağ göknarı (Abies bornmülleriana mattf.)- doğu kayını (Fagus orientalis Lipsky.) karışık meşcerelerinde artım-büyüme ilişkileri
Increment and growth in mixed stands of scotch pine (Pinus sylvestris L.), Uludağ fır (Arbies bornmülleriana mattf.) and beech (Fagus orientalis Lipsky.) in Zonguldak Forest Administration
  1. Tez No: 154827
  2. Yazar: BİRSEN DURKAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEDİM SARAÇOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uludağ Göknan, Sarıçam, Doğu Kayın, Karışık Meşcere, Artım, Büyüme, Uludağ Fir, Scotch Pine, Beech, Mixed Stands, Increment, Growth
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
ÖZET Doktora Tezi ZONGULDAK ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ SARIÇAM {Pinus sylvestris L.)- ULUDAĞ GÖKNARI {Abies bornmülleriana Mattf.)- DOĞU KAYINI (Fagus orientalis Lipsky.) KARIŞIK MEŞCERELERİNDE ARTIM-BÜYÜME İLİŞKİLERİ Birsen DURKAYA Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Nedim SARAÇOĞLU Temmuz 2004, 206 sayfa. Bu araştırmada, Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü içerisinde bulunan Uludağ göknan, sarıçam ve doğu kayım türlerinden oluşan karışık meşcerelerin artım büyümesi incelenmiştir. Bu amaçla alman 3 1 adet örnek alandan toplanan verilere ilave olarak, 28 Uludağ göknan, 27 sarıçam ve 27 doğu kayını gövde analizi değerleri incelemeye tabi tutulmuştur. Araştırmada Uludağ göknan, sançam ve doğu kayımmn tek ağaçta hacım ve hacım elemanlarının gelişimi, alman örnek ağaçlann gövde analizi değerlerinden yararlanılarak saptanmıştır. Meşcere hacım ve hacım elemanlanmn zamana göre gelişimlerini incelemek amacıyla alman örnek alanlardan elde edilen verilerden yararlanılmıştır. Ağaç türlerinin gelişimi ayn ayn ve birbiriyle karşılaştırmalı mÖZET (Devam ediyor) olarak incelenmiştir. Bu amaçla ağaç türlerinin hacım ve hacım elemanlarının gelişimi, zaman ve bonitet etmenlerine bağlı olarak ayrıntılı olarak incelenmiştir. Ayrıca bu karışık meşcerelerin artım ve büyümesi zamana bağlı olarak incelenmiştir. Ayrıca bu tür karışık ormanlarda kullanılmak üzere tek girişli ve çift girişli hacım tabloları, bonitet tabloları, kabuk katsayısı her tür için oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis INCREMENT AND GROWTH IN MIXED STANDS OF SCOTCH PINE (Pinus Sylvestris L. ), ULUDA? FIR (Abies Bornmiffleriana Mattf) AND BEECH (Fagus Orientalis Lipsky ) IN ZONGULDAK FOREST ADMINISTRATION Birsen DURKAYA Zonguldak Karaelmas University Graduate School and Applied Sciences Department of Forest Engineering Thesis Advisor: Prof. Dr. Nedim SARAÇO?LU July 2004, 206 Pages. This research has been actualized on the measures obtained from 31 plots and 28 Uludağ fir trees, 27 Scotch pine trees and 27 beech trees which have been taken from mixed stands of Zonguldak Forest Regional Directorate. In this research the developments of volume and volume elements of individuals pine, fir and beech have been investigated from sample trees for stem analysis. Investigation has been made for each species forms mixed stand according to time and site classes as comparative. Developments of stand volume and volume elements according to time have been studied using measures obtained from plot areas. In addition, volume tables suitable for mixed stands of this tree species have been prepared according to diameter and diameter and height.ASTRACT (Continued)