Ormancılıkta kadın katılımı (Bartın Örneği)
Women participation in forestry (Example of Bartın)
  1. Tez No: 154829
  2. Yazar: ÖMÜR YILDIRAN GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERDOĞAN ATMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katılım, Ormancılıkta Katılım, Sürdürülebilir Ormancılık, Bartın, Orman Köylüsü, Participation, Participation in Forestry, Sustainable Forestry, Bartın, Forest Villager
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi ORMANCILIKTA KADININ KATILIMI (BARTIN ÖRNEĞİ) Ömür YILDIRAN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı : Yard. Doç. Dr. Erdoğan ATMİŞ Ağustos 2004, 79 sayfa Değişen dünya koşullarıyla beraber, kaynakların kullanımında, yönetiminde ve değerlendirilmesinde kadınların, yerel halkın ve sivil toplum örgütlerinin kararlara katılımı konusunda yeni düşünceler ortaya atılmaktadır. Bu düşünceler, ormancılık alanında da etkili olmuştur. Geleneksel ormancılığın değişime uğramasına yön veren bu yeni düşünceler sayesinde katılımcı yaklaşım ön plana çıkmıştır. Bu çalışmada; Bartın Orman işletme Müdürlüğü sınırlan içerisinde kırsal alanda yaşayan kadınların yaşam şekilleri, sosyo ekonomik durumları ile orman hakkındaki düşünceleri, beklentileri, faydalanma şekilleri ve katılımcılık hakkındaki düşünceleri irdelenmeye çalışılmıştır. Ayrıca bu çalışmada, kadının toplum ve aile içindeki rolü, aile yapısı, doğurganlık düzeyi, yaptığı işler ve ekonomik durumları belirlenmeye çalışılmıştır. mÖZET (devam ediyor) Araştırma sonunda kadınların eğitim, yaş ve bölgelere göre düşünce, beklenti ve ormandan faydalanma şekillerinde farklı yorumlarla karşılaşılmıştır. Genel anlamda bütün işlere (odun ve meyve toplama, taşıma, su taşıma, hayvan besleme, tarla-bahçe işleri vb.) kadının aktif olarak katıldığı, özellikle ormancılıkta hane halkının geçimine ilişkin faaliyetlere bedeni ve zihni katılımın söz konusu olduğu, ancak kadının bu katılımdan dolayı ekonomik bir getiri sağladığının farkında olmadığı saptanmıştır. Eğitim (okuma-yazma kursu, bilinçlendirme ve beceri kazandırma vb.), sosyalleştirme, ekonomik özgürlük verme, köysel ürünlerin örgütlü pazarlanması vb. çalışmalarla kadının hem genel anlamda hem de ormancılık alanında kararlara aktif katılımı sağlanmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis WOMEN PARTICIPATION IN FORESTRY (EXAMPLE OF BARTIN) Ömür YILDIRAN Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forest Engineering Thesis Advisor: Asst. Prof. Erdoğan ATMİŞ August 2004, 79 pages In recent years, new ideas are put forward on the topic of participation of local people, non-government organizations and women in decisions concerned with using, management and evaluation of resources. These ideas are effective in forestry too. These new ideas giving a direction for changing of traditional forestry make participation approach a current issue. In this study, the ways of life and socio-economic conditions of the women living rural area in Bartın Forestry Enterprise and their ideas about forest and forestry, expectations and utilizing ways from it and their ideas in participation have been investigated. In addition, in the study, role of women in family and society, family structure, prolificacy level, duties and economic condition of women are determined. At the end of study, it is determined that the ideas, expectations and utilizing ways of women from forest are changed according to the ages, education level and regions.ABSTRACT (continued) Generally, it was found that women participated in all jobs (collection and transportation of wood and fruit, water carrying, keeping livestock, jobs of field and garden etc.) effectively. Particularly in forestry, she participated in activities related to livelihood of household as mental and physical. But she did not know her participation providing an economic income to family's budget. Women participation will be provided into decisions effectively in both general and forestry area by means of some actions such as rising education level of women (reading- writing course, making them conscious and gaining skill, etc), socialization, giving them economic independence, marketing villagers' products as organized (or cooperative) etc.