Bartın yöresi ağaçlandırma yatırımlarının ekonomik analizi
Economical analysis of plantation investments in Bartın region
  1. Tez No: 154830
  2. Yazar: ASUMAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İSMET DAŞDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Plantation Investment, Economic Evaluation, Maritime pine, Calabrian pine, Crimean pine, Beech
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi BARTIN YÖRESİ AĞAÇLANDIRMA YATIRIMLARININ EKONOMİK ANALİZİ Asuman ŞAHİN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. İsmet DAŞDEMİR Ağustos 2004, 86 sayfa Bu çalışmada; Bartın yöresinde (Karaçaydere ve Gürgenpınar serilerinde) 1987-2002 tarihleri arasında hızlı gelişen türlerden sahilçamı, kızılcam ve karaçam ile yapılan ağaçlandırmaların aktüel durumu yerli tür kayın ile karşılaştırılarak, yapılan bu tür yatırımların ekonomik açıdan uygunluğu hakkında bir sonuca varılmaya çalışılmıştır. Bu amaçla, Karaçaydere ve Gürgenpınar serilerine ait ağaçlandırma uygulama projeleri incelenmiştir. Söz konusu türlerle değişik idare süresi, bonitet ve üretim teknolojisi kullanılarak yapılan ağaçlandırma çalışmaları tesis aşamasından son hasılanın alınacağı idare süresi sonuna kadar izlenerek elde edilen tüm gelirler ve yapılan giderler NBD, İKO, F/M Oram kriteri, Katma Değer Kriterlerine göre değerlendirilmiş ve böylece ağaçlandırma yatırımları ekonomik açıdan birbirleri ile karşılaştırılarak uygun tür, idare süresi, teknoloji ve yer seçimi sorununa çözüm getirilmeye çalışılmıştır.ÖZET (devam ediyor) Araştırma sonunda meşcerelerin aktüel durumu da dikkate alınarak, yukarıda sayılan tüm kriterler birlikte değerlendirilmek suretiyle ağaçlandırma sahaları için oluşturulan seçeneklerin öncelik şurası belirlenmiştir. Buna göre sahilçamı iyi bonitet, 25 yıl idare süresi ve emek-yoğun teknoloji seçeneğinin en yüksek ekonomik sonuç verdiği ve yerli tür kayma alternatif olarak kullanılabileceği anlaşılmıştır. Diğer yandan aktüel basan durumları düşük olmasına rağmen, sahilçamını takiben kızılcam ve ardından karaçam tiklerinin yöre ağaçlandırmalarında kullanılabileceği saptanmıştır. Anahtar Sözcükler : Ağaçlandırma Yatırımı, Ekonomik Değerlendirme, Sahilçamı, Kızılcam, Karaçam, Kayın.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis ECONOMIC ANALYSIS OF PLANTATION INVESTMENTS IN BARTIN REGION Asuman ŞAHİN Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forest Engineering Thesis Advisor: Assoc. Prof. İsmet DAŞDEMİR August 2004, 86 pages In this study, the actual economical results of the plantations made by Maritime pine (Pinus pinaster), Calabrian pine (Pinus brutia) and Crimean pine {Pinus nigra) from fast growing tree species in the Bartın Region (Karaçaydere and Gürgenpmar series) between 1987-2002 has been compared with beech (Fagus orientalis) natural tree species. So, it has been tried to make a decision about the economical returns of these plantation investments. For this aim, the application projects of Karaçaydere and Gürgenpmar series have been investigated. The areas planted by the tree species under consideration using different rotation, site quality and production techniques (different alternatives) were analysed from establishing to end of rotation period. The all data obtained (income and cost) were evaluated by Net Present Value (NPV), Internal Rate of Return (IRR), Benefit/Cost (B/C) and Net Value Added (NVA) criteria and thus, comparing plantation investments with each other, it has been tried to solve the problem including selection of suitable species, rotation, site quality and production techniques.ABSTRACT (continued) At the end of the study, taking the actual condition of the planted stands into consideration and using the criteria above, the priorities of the alternatives constituted for the planted areas were determined. According these results, it was understood that the alternative including Maritime pine, good site, 25 years rotation period and labor-intensive technique gave the highest economical result and could be used instead of natural spices beech. On the other hand, although the actual success of Calabrian pine and Crimean pine are lower than Maritime pine, it was determined that Calabrian pine and Crimean pine species could be used in plantations of Bartın Region respectively too.