TTK ocaklarında kaya saplaması ve püskürtme beton uygulamalarının kuramsal ve deneysel olarak incelenmesi
A theoretical and experimental investigation of rock bolts and shotcrete in TTK coal mines
- Tez No: 154837
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TUĞRUL ÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Galeri tahkimatı, Kaya saplaması, Püskürtme beton teknolojisi, Duraylık analizi, Gallery support, Rock bolts, shotcrete support, Stability analysis
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TTK OCAKLARINDA KAYA SAPLAMASI VE PÜSKÜRTME BETON UYGULAMALARININ KURAMSAL VE DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ Levent YAĞCI Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Tuğrul ÜNLÜ Eylül, 2004, 102sayfa Bu çalışmada, TTK ocaklarında taşta sürülen galerilerde başlıca tahkimat elemanı olarak kullanılan rijit çelik bağlara alternatif olarak kaya saplamaları ve püskürtme betonun uygulanabilirliği araştırılmıştır. Çalışmanın ikinci ve üçüncü bölümünde kaya saplamaları ve püskürtme beton tahkimatı üzerine yapılan literatür araştırmasına yer verilerek, bu tür tahkimat elemanları, uygulama alanları ve donanımları üzerine bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde, TTK Karadon Müessesesi'nin bir ana hazırlık galerisinde gerçekleştirilen kaya saplaması ve püskürtme beton uygulamasının detaylarına yer verilmektedir. Ayrıca, uygulama galerisi için iki boyutlu sayısal gerilme çözümlemeleri yapılarak, galeri duraylığı ve tahkimat sisteminin etkinliği araştırılmıştır. mÖZET (devam ediyor) Beşinci bölümde, TTK ocaklarında taşta sürülen galerilerde başlıca tahkimat elemanı olarak kullanılan rijit çelik galeri bağlarının maliyet hesaplamaları yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar, söz konusu galerilerin kaya saplaması ve püskürtme beton tahkimatı ile desteklenmesi durumunda oluşacak maliyetlerle karşılaştırılmıştır. Sonuçta, kaya saplamaları ve püskürtme betonun galeri tahkimatmda tek basma veya birlikte kullanımının galeri tahkimat giderlerini üzerine etkileri irdelenmiştir. Sonuç olarak, TTK ocaklarındaki galerilerde, kaya saplaması ve püskürtme beton tahkimatı uygulamalarının duraylık ve ekonomiklik açısından uygun olacağı görüşüne varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis A THEORETICAL AND EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF ROCK BOLTS AND SHOTCRETE IN TTK COAL MINES Levent YA?CI Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural an Applied Sciences Department of Mining Engineering Thesis Advisor: Assist Prof. Dr. Tuğrul UNLU September 2004, 102 pages The aim of this study is to investigate the applicability of rockbolt and shotcrete type supports as an alternative to rigid steel arches which have been used only support system at TTK coal mine galleries. Firstly, a literature study concerning the rockbolt and shotcrete technology has been carried out in the second and third section. The areas of utilization, the components of the material, and the equipment of rockbolts and shotcrete have been described.ABSTRACT (continued) In the fourth chapter, site investigation and support practices concerning the application of rockbolts and shotcrete type supports conducted in a main development gallery of TTK Karadon Coal Mine are described in detail. Two dimensional numerical modeling studies have also been carried out to verify stability and estimate support requirements for the application roadway. In the fifth chapter, a cost estimation has been attempted for steel arches used as the main support of galleries driven at TTK mines. Then, the results have been compared with the estimated cost of rock bolt and shotcrete supports, of which utilization is being considered in the future. Overall results of this comparison have shown that the rock bolt and shotcrete supports are economically advantageous over the conventional rigid steel arches. In conclusion, it has been decided that the use of rockbolt and shotcrete support in the galleries of TTK mines is appropriate in terms of stability and economy.