Tarihi özellikleriyle Safranbolu kenti-çerşı kesimi ve peyzaj mimarlığı açısından irdelenmesi
Examining Safranbolu city-çarşı neighborhood with its historical characteristics in landscape architecture
- Tez No: 154838
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET SABAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Tarihi Çevre, Tarihi özellikler, Koruma, Safranbolu, Historical environment, Historical characteristics, Protection, Safranbolu
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Peyzaj Yüksek Mimarlığı Tezi TARİHİ ÖZELLİKLERİYLE SAFRANBOLU KENTİ-ÇARŞI KESİMİ VE PEYZAJ MİMARLIĞI AÇISINDAN İRDELENMESİ Nurhan KOÇAN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Mehmet SABAZ Ekim 2004, 102 sayfa Geçmişten günümüze yerleşim olgusuna bakıldığında, insanların ilk amacı kendini doğanın güçlüklerinden korumak ve yaşamlarını sürdürebilmek için daha güvenli mekanları oluşturmak olmuştur. Kentler; yapıları, yollan, sokakları, dinsel mekanları, anıtları, açık ve kapalı alanları, doğal ve kültürel çevreleri ile içinde barındırdığı inşam etkileyen ve ondan etkilenen bir bütündür. Kentler; uygarlıkların oluşup geliştiği, toplumun ekonomik ve sosyal yapısını etkileyen kültür sürecinin yaşandığı mekanlardır. Ulusal ve uluslararası mimarlık çevresinde geçmişten güllümüze kadar korunarak gelmiş, Anadolu-Türk Sivil Mirnarisinin en güzel örneklerini barındıran Safranbolu, bu özelliği ile dünya mirası olarak kültürel ve tarihi değerlerin en güzel temsilcilerinden birisidir. mÖZET (devam ediyor) Yürütülen bu çalışmada tarihi kentlerde koruma-geliştirme dengesi Safranbolu-Çarşı Kesimi üzerinde incelenerek alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada Safranbolu-Çarşı Kesimi ve çevresi üzerinden fotoğraflar çekilmiş, yöre halkından bilgiler alınmış, Safranbolu Koruma Amaçlı îmar Planı esas alınarak alanla ilgili kesit-görünüş çalışmaları yapılmış ve bu çalışmalar literatür taramasıyla bütünleştirilmiştir. Safranbolu-Çarşı Kesimi ve çevresinin sahip olduğu doğal ve kültürel değerlerin tarihi kent peyzajı açısından korunması ve yaşatılmasına yönelik öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis EXAMINING SAFRANBOLU CİTY-ÇARŞI NEIGHBORHOOD WTTH İTS HİSTORİCAL CHARACTERISTICS İN LANDSCAPE ARCHITECTURE Nurhan KOÇAN Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciensis Department of Landscape Architecture Thesis Advisor. Assoc Prof. Mehmet SABAZ October 2004, 102 pages When we examine the concept of accommodation coming from past to our day, men have firstly built safe residences in order to protect himself or herself from the obstacles of nature. Cities express a whole affecting structures, ways, roads, religious areas, monuments, open and closed areas, natural and cultural environments and the human it shelters. Cities where civilizations are formed and developed are places in which the cultural process affecting economic and social structures of the society is experienced. Safranbolu that has arrived our day from the past under the protection of national and international architectural association have the most beatiful models ofABSTRACT (continued) Anatolian Turkish Civil Architecture and thanks to this characteristic it İs the most beatiful representative of cultural and historical values as a world inheritance. İn this study carried out the balance of maintenance-development in historical cities was examined on Safranbolu-Çarşı Neighborhood and it was aimed to determine the necassary precautions to be taken. In the study photos of Safranbolu-Çarşı Neighborhood and its surroundings were taken, information obtained from the folk of the neighborhood, section- appearance studies related to the area based on Safranbolu Developmend and Construction Plan Aiming Protection was carried out and these studuies were made a whole by literature search. Suggestions for mamtaining natural and cultural values of Safranbolu-Çarşı Neighborhood and its surroundings from the point of historical city landscape were given.