Hayward ve matua kivi çeşitlerinin odun ve yarı odunsu çeliklerle çoğaltılmasında çeşitli uygulamaların etkileri üzerine bir araştırma
The effect of different treatments on propagation by hardwood and semi-hardwood cuttings in hayward and matua kiwi cultivars
- Tez No: 154870
- Danışmanlar: PROF.DR. MUHARREM ÖZCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kivi, Hayward, Matua, Çelikle Çoğaltma, Kiwifruit, Hayward, Matua, Cutting Propagation
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
HAYWARD VE MATUA KİVİ ÇEŞİTLERİNİN ODUN VE YARI ODUNSU ÇELİKLERLE ÇOĞALTILMASINDA ÇEŞİTLİ UYGULAMALARIN ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZET Rize ekolojik şartlarında, Hayward ve Matua kivi çeşitlerine ait odun ve yarı odunsu çeliklerin köklendirilmesinde, en uygun çelik alma zamanı, çelik tipi ve IBA dozlarının saptanmasını amaçlayan bu çalışma, 2002-2003 yılları arasında Rize Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde yürütülmüştür. Çalışmada, odun çelikleri 1 Ocak ve 1 Şubat olmak üzere 2 farklı zamanda, yarı odunsu çelikler ise 1 Temmuz, 1 Ağustos ve 1 Eylül olmak üzere 3 farklı zamanda alınmıştır. 2 ve 3 gözlü çelikler 0, 2000, 4000 ve 6000 ppm IBA uygulaması yapıldıktan sonra, alttan ısıtma ve mistleme ünitesine sahip, ısıtmasız cam serada perlit ortamında köklenmeye alınmıştır. Odun çeliklerinde 120 gün, yarı odunsu çeliklerde 60 gün köklendirme ortamında bırakılan çelikler sökülerek, köklerime ve canlılık oranlan, en gelişmiş kök uzunluğu ve çapı, kök yaş ve kuru ağırlığı, çelik yaş ve kuru ağırlığı, kök sayısı, kök kalitesi, sürgün uzunluğu ve çapı belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, odun çeliklerinde köklenme ve kök kalitesi bakımından en yüksek sonuçlar Hayward için 1 Ocak, Matua için ise 1 Ocak ve 1 Şubat tarihlerinde 3 gözlü olarak hazırlanarak, 4000 ile 6000 ppm IBA uygulaması yapılan çeliklerden alınmıştır. Hayward çeşidinde % 52.0 - 73.0, Matua çeşidinde % 48.0 - 83.0 arasında değişen köklenme oranları elde edilmiştir. Yarı odunsu çeliklerinde.ise köklenme ve kök kalitesi bakımından en yüksek sonuçlar 1 Temmuz ve 1 Ağustos tarihlerinde Hayward çeşidinde 3, Matua çeşidinde 2 gözlü olarak hazırlanarak, 4000 ile 6000 ppm EBA uygulanan çeliklerden alınmıştır. Hayward çeşidinde % 68.0 - 93.0, Matua çeşidinde % 67.0 - 86.0 arasında değişen köklenme oranlan elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
II THE EFFECTS OF DIFFERENT TREATMENTS ON PROPAGATION BY HARWOOD AND SEMİ - HARDWOOD CUTTINGS IN HAYWARD AND MATUA KIWI CULTIVARS ABSTRACT This study was carried out to determine the suitable time for preparation of cuttings, type of cuttings and IBA concentrations to root the hardwood and semi- hardwood cuttings of Hayward and Matua kiwi cultivars in Rize Atatürk Horticulture Research Institute. During 2002 and 2003, the hardwood cuttings were used on 1 January and 1 February; the semi-hardwood cuttings were t on 1 July, 1 August and 1 September. After pre-treating with 0, 2000, 4000 and 6000 ppm IBA, the cuttings with two or three shoot buds were rooted in unheated greenhouse with a bottom heated mist propagation frame containing perlite medium. Hardwood cuttings were exposed to the rooting media for 120 days and semi-hardwood cuttings for 60 days, and then they all were removed from the media to determine the rooting and viability rates, the most developed roots in both length and width, fresh root weight and dry weight, fresh and dry weight of cutting, lateral root number, root quality, shoot height and width. As a result of the study, the highest rooting and rooting quality were obtained from hardwood cuttings of cv. Hayward prepared with three shoot buds on 1 January and cv. Matua prepared with three shoots buds on 1 January and 1 February. All the cuttings were treated with 4000 and 6000 ppm IBA. Rooting ration was found to be 52.0 % - 73.0 % and 48.0 % - 83.0 % for cv. For Hayward and Matua, respectively. The highest rooting and rooting quality were obtained from semi - hardwood of cv. Hayward prepared with three shoot buds on 1 July and 1 August and cv. Matua prepared with two buds on 1 July and 1 August. All the cuttings were treated with 4000 and 6000 ppm IBA. Rooting ration was found to be 68.0 % - 93.0 % and 67.0 % - 86.0 % for cv. For Hayward and Matua, respectively.