Tutuklanmış Synechocystis aquatilis ile Cu2+ uzaklaştırılması
Removal of Cu2+ with immobilised Synechocystis aquatilis
- Tez No: 154928
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYSUN ERGENE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Cu2+, biosorpsiyon, tutuklama, Synechocystis aquatilis, aljinat, Cu2, biosorption, immobilized, Synechocystis. aquatilis, alginate
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Synechocystis aquatilis, kalsiyum aljinat içerisine tutuklandı. Bakır iyonlarının biyosorpsiyonu için aljinat küreleri ve tutuklanmış canlı ve tutuklanmış ısı ile inaktive edilmiş algler kullanıldı. Boş küre, canlı ve ısı ile inaktive edilmiş tutuklanmış Synechocystis aquatilis ile Cu2+ iyonlarının biyosorpsiyonu, zaman ve ortamdaki Cu2+ iyonlarının başlangıç konsantrasyonlarının artması ile artmaktadır. Biyosorpsiyon dengesine yaklaşık 3 saatte ulaşıldı ve denge Lagmuir ve Freundlich izotermleriyle tanımlandı. Boş aljinat ve tutuklanmış canlı ve ısı ile inaktive edilmiş Synechocystis aquatilis için en yüksek biyosorpsiyon kapasiteleri kuru biyosorbent başına 76, 125, 137 Cu2+' olarak tespit edildi. pH'nın etkisi incelendi ve Cu2+ iyonlarının maksimum adsorpsiyonu pH 5,0'de gözlendi.
Özet (Çeviri)
Synechocystis aquatilis was immobilised in calcium alginate via entrapment. The alginate beads and both entrapped live and heat inactivated algae were used for the biosorption of Cu2+ ions. The biosorption of Cu2+ ions by the Ca-alginate and both live and heat inactivated immobilised preparations increased with time and as the initial concentration of Cu2+ ions in the medium increased. Biosorption equilibrium was established in about 3 h and the equilibrium was well described by Langmuir and Freundlich isoterms. The maximum biosorption capacities for Ca-alginate and both immobilised live and heat inactivated Synechocystis aquatilis were 76, 125 and 137 Cu2+ per gram of dry biosorbents respectively. The effect of pH was also investigated and the maximum adsorption of Cu2+ ions was observed between pH 5.0-6.0.